Składniki
Knedliki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 200 g czerstwych bułek, pokrojonych w kosteczkę
- 3 łodyżki posiekanej natki pietruszki
- 500 g wody
- 200 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 1min/37C/obr.1
2. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Dodać pokrojone bułki oraz natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/"Obroty wsteczne" /obr. 3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 min.
3. Ciasto podzielić na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z każdej części wałek o średnicy 4cm, włożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/"Brak obrotów wstecznych" /obr.1
5. Knedliki pokroić w plastry i podawać mięso na gorąco jako dodatek do mięs i sosów.
Porady
Można podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo dosypywać bo wałki kleiły mi się do ręki. Na parze każdy wałek osobno, bo w połowie czasu, knedlik mocno zaczyna rosnąć. Bardzo smaczne w połączeniu z gęstym gulaszem.