- TM 5
Składniki
Ciasto na pizze
- 160 g mleko, stanowi ok 0,5 szklanki
- 25 g drożdże świeże
- 260 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wlej do naczynia miksują termomix mleko i dodaj drożdze.
- Ustaw czas 40 sek, temperaturę 45 st C i ustaw moc mieszania na 5.
- Dodaj mąkę, sól, ciukier oraz olej.
- Ustaw czas miesznia na 2 min i przedłuż w razie potrzeby do 3 min. Moc mieszania na minimum czyli wyrabianie ciasta (kłos na wyświetlaczu).
- Wyjmij ciasto z termomixa i rozwałkuj na stole posypanym mąką.
- Ustaw w piekarniku temp min 200 st . Optymalnie 260- 270 st. C
- Przełóż rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 min.
Przygotowanie ciasta
Pieczenie ciasta
Porady
Ciasto miekkie i puszyste.
Przepis wystarcza na jedną pizze. Można podwoić liczbę składników i za jednym razem zrobić ciasto na dwie pizze i upiec obie na raz w jednym piekarniku.
Uwaga 1: nie kżdy piekarnik radzi sobie dobrze z pieczeniem dwóch pizz na raz. Mój radzi sobie świetnie (Gorenje).
Uwaga 2: piecząc 2 pizze na raz warto zamienić miejscami po 7 min blachy tak, aby ciasto nie było od spodu jednej pizzy spieczone.
Przepis dostosowany do termomix a zaciągnięty ze strony
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pizze-bez-wyrastania-najszybsze-najlepsze
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szybkie i bardzo proste. Dzisiaj zrobiłam z dwóch porcji i wyszło super. Bardzo łatwo daje się rozwałkować. Pewnie nie raz do niego wrócę. Dzięki
Fajny i naprawdę szybki przepis
Czy ciasto pieczemy bez dodatków i dopiero po upieczeniu układamy ulubione składniki i ponownie wkładamy do piekarnika ?
Are you sure to delete this comment ?