thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb rodzinny

Ciasto

  • 650 gramów mąki pszennej
  • 380 gramów wody
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Do naczynia miksującego wsyp 25 gramów drożdży, dodaj 380 gramów wody oraz 2 łyżeczki cukru.
  1. Ustaw 3 minuty, 37 stopni, obrót 1.
  2. Wsyp 650 gramów mąki, dodaj 2 łyżeczki soli.
  3. Ustaw program wyrabianie ciasta.
  4. Wyjmij ciasto i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min. w ciepłym miejscu.
  5. Zagnieć ciasto i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
  6. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200.
  7. Zamknięte naczynie z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20-30 min.
  8. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę aby ostygł i nie zawilgnął. Chleb jest upieczony gdy pukając w niego od spodu wydaje głuchy odgłos.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb rodzinny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?