Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 300 g nóżek kurczaka, bez skóry, bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (z ok. 500 g nóżek kurczaka)
- 200 g warzyw, mieszanych, białych (selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych, (szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
- 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 100 g białego wina
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
- Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy, goździk i nasiona kolendry, gotować 25 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamknietego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Od dawna nie kupuję żadnych gotowych bulionów ani kostek - ten koncentrat bulionu jest rewelacyjny. Nie dodałam kolendry, bo nie miałam, a także zamiast wina dałam wodę.
Zrobiłam zgodnie z przepisem tylko zamiast nasion kolendry dałam 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonej kolendry. Wyszło mętne, słone, nie dobre
Jak długo mozna przechowywać taki bulion w lodówce?
czegos takiego mi brakowało
Czy musi być sól gruboziarnista? Dałam zwykłej i jest bardzo słone...
W przepisie pisze 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych, (szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście- i moje pierwsze pytanie, jeśli nie mam dostępu do świerzej szałwii i rozmarynu , to co w takim wypadku ... dać suszone, czy ominąć te składniki ? No i kolejne pytanie te 4 gałązki to ma być po 4 z każdego rodzaju , czy 4 łącznie ? Dziękuję za odp i pozdrawiam
Jakie trzeba mięso do bulionu żeby dobry wyszedł i czy trzeba gotować mięso czy dodaje się surowe?
mamatymka:ja robiłam wg przepisu z udek, niestety, tez zupa zrobiła się mętna, smak bez rewelacji.
mamula:
Bulion robiłam z piersi kurczaka. Po dodaniu do rosołu zupa zrobiła się mętna i pełno było w niej farfocli. Poza tym smak był mdły.
olo342:Co prawda odpowiadam dwa lata po zadaniu pytania, ale ponieważ pytanie się pojawia często (bez odpowiedzi), to pewnie jeszcze komuś odpowiedź sie przyda- pierś jest po prostu za chuda, bulion nie będzie miał smaku.