- TM 5
Składniki
- 1000 g dojrzałego agrestu
- 500 g cukru
- 200 g wody zimnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do kielicha"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 200 g wody.Wkładamy koszyczek.Do koszyka wsypujemy 500 g umytego wcześniej, dojrzałego agrestu (oczyścić z liści, ja ciemnych szypułek nie usuwałam) Całość posypujemy 250 g cukru Zakładamy pokrywę i ustawiamy Varomę Na spód wsypujemy kolejne 500 g umytego agrestu i ponownie zasypujemy całość 250 g cukru. Ustwiamy 30 min, temp Varoma, obr. 1
Po tym czasie gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy i odstwiamy do góry dnem aż do czasu jak ostygną
Sok agrestowy
Porady
Niektórzy dodają do soku trochę wanilii ale mi osobiście ta podana przeze mnie wersja bardzo odpowiada. Podczas gotowania w całym mieszkaniu pięknie pachnie a soczek pycha będzie super na jesienne i zimowe wieczory
mniam mniam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Możecie powiedzieć co na koniec się robi? Mam to wszystko przecedzić czy jak? Jak usyskac taki sok jak na zdjęciu?
Sok właśnie wykonałem wyszedł rewelacyjny!! Dziękuję za przepis!!
Właśnie zrobiłam. Jest pyszny.
Latem robię tak większość soków - z wiśni, porzeczek, winogron, malin itd. Są pyszne, jak z sokownika. Każde owoce gortuje się inaczej, mają różne rozmiary i odmiany, więc czasem trzeba wydłużyć / skrócić czas gotowania.
Hmm.. z owoców w koszyczku zrobił sie mus ale w Varomie zostały twarde owoce i cukier, który sie nie rozpuścił. Może powinnam wydłużyć czas gotowania?
NO FAKTYCZNIE DOBRY. A Z HERBATKA SMAKUJE WYSMIENICIE
Jutro zrobie i dam znac jak smakuje
super przepis... ja dodałam jeszcze po dwie garście czerowonej porzeczki dla kolorku....
Już się robi druga porcja - pyyyycha!!
Pyszny soczek z agrestu napewno wypróbuję
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!