thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
3 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Likier jajeczny (ajerkoniak)

  • 10 żółtek (a jaj rozm.M)
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 500 g wódki
  • 350 g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić wanilinowym)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zakładamy motylek. Do czystego naczynia wlewamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy - ubijamy "kogiel mogiel" (6min/70st/obr.3).
  2. Do naczynia wlewamy powoli przez otwór w pokrywie wódkę i mleko, ponownie ustawiamy mieszanie (5min/70st/obr.3).
  3. Gotowy likier przelewamy do czystych i suchych szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy w lodówce, gdzie likier może postać kilka tygodni (przed spożyciem należy go mocno wstrząsnąć, bo gęstnieje).

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 3 pełne butelki 0,5l i jeszcze odrobina (akurat na degustację po przygotowaniu tmrc_emoticons.D )

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Likier jajeczny (ajerkoniak)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: