Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
1
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
Składniki
Lemoniada
- 1 cytryna cała
- 1 pomarańcza
- 50 g miodu
- 1 litra wody zimnej
- 4 małe listki mięty świeżej
- kostki lodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
"Blokada naczynia miksującego" Umyć starannie cytrynę pokroić na mniejsze kawałki rónież zrobić to samo z pomarańczą zmiksować 2 min / obr 5
Następnie dodać miód wodę miksować 1 min/obr 5
Przelać do dzbanuszka dodać kostki lodu i świeże listki mięty Pychotka
dla nie lubiących kwaśnego można dodać troszkę więcej miodu dla osłody
Porady
Idealne na LATO !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
basieczka2125: No właśnie nie jest to doprecyzowane. Skórka cytryny jest dosyć kwaśna, a nie jet bardzo drobna, więc ją odcedziłam. Natomiast przy odcedzaniu wpada dużo miąższu (w tym skórki też). Widzę kilka rozwiązań:
1. Obrać cytrynę ze skórki i będzie fajny miąższ i nie trzeba odcedzać.
2. Zmiksować 2 s/obr. 10 i będą większe kawałki, więc łatwiej będzie odcedzić.
Pychota. Wszyscy proszą o dokładkę, ale ja miksuję tak jak w ABC, krócej, za to na 10. Wtedy napój jest prawie gładki.
Ja skórki obrałam i wybrałam pestki i wtedy nic nie odcedzałam. Pozdrawiam
Bardzo dobry napój na ciepłe dni.
Niestety z pestkami jest dużo goryczki, polecam usunięcie pestek. Zwiększyłam nawet ilośc pomarańczy i tez to nie pomogło.
Z przepisu wynika że nic nie odcedzamy przez koszyczek. Czy to znaczy że pijemy zmielone skórki ? Lemoniadka wygląda bardzo apetycznie ☺️ tylko nie wiem czy te skórki nie zaszkodzą ?
Pyszna
Lemoniada bardzo dobra
Are you sure to delete this comment ?