Składniki
Sos karmelowy
- 60 gramów masła
- 120 gramów śmietany, 36% tłuszczu
- 110 gramów brązowego cukru
- 1 szczypty soli
- 1 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
Bita śmietana
- 100 gramów śmietany, 36% tłuszczu
Kawa
- 340 gramów kawy, zaparzonej
- 115 gramów pełnotłustego mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, brązowy cukier i szczyptę soli.
- Gotować "Sous-vide" na Varomie, "Wolne gotowanie" 10 minut, "Obroty wsteczne" 2.5. Zamiast miarki nałożyć koszyczek.
- Do naczynia miksującego dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać "Wolne gotowanie" 15 sekund "Obroty wsteczne" 3
- Powstały sos przelać do innego pojemnika i schłodzić. Umyć naczynie miksujące w trybie "Tłuszcz i karmel". Następnie dokładnie osuszyć
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę. Założyć pokrywę naczynia bez miarki. Wymieszać "Obroty wsteczne" 3 przez "Wolne gotowanie" 1 minuta 20 sekund. Zdjąć motylek. Śmietankę przelać do pojemnika.
- Do naczynia miksującego wlać kawę, mleko oraz 30g sosu karmelowego. Nałóż pokrywę z miarką.
- Podgrzej do "Podgrzewanie" 80 stopni "Obroty wsteczne" 2, następnie"Miksowanie" 20sekund.
- Przygotowany napój przelać do dwóch szklanek odpornych na ciepło. Na wierzch nałożyc ubitą śmietankę. Polać odrobiną sosu karmelowego. Podawać na ciepło
Sos karmelowy
Bita śmietana
Kawa
Porady
Resztki sosu karmelowego można przechowywać w lodówce zapakowane w pojemniku hermetycznym do 2 tygodni.
Aby utworzyć ozdobny wzór na ściankach szklanek: włożyć po 2 łyżki sosu do każdej ze szklanek a następnie używając łyżki rozprowadzić na ściankach szklanki tuż przed przelaniem kawy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Having something to unwind with while you are creating caramel sauce for breakfast is a pleasant experience. basketball stars
It is a nice thing to relax with phrazle while making caramel sauce for breakfast.
My favorite drink whenever I gather friends to play [size= 10pt; font-family: Arial;" data-sheets-root="1" data-sheets-value="{"1":2,"2":"pico park"}" data-sheets-userformat="{"2":1049091,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0,"23":1}" data-sheets-textstyleruns="{"1":0}{"1":9,"2":{"2":{"1":2,"2":1136076},"9":1}}{"1":35}" data-sheets-hyperlinkruns="{"1":9,"2":"https://pokemonshowdown.online/"}{"1":35}">[size= 10pt]
Making a cup of Caramel Sauce for breakfast and relaxing with elastic man is truly wonderful.
Are you sure to delete this comment ?