thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 27/06/13
zmieniono dnia: 08/04/15

Składniki

czekolada

  • 1 l. mleka
  • ew. 50 ml rumu
  • 100-200 g czekolady gorzkiej, -połamanej na kawałki
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 żółtka
  • 50-70 g miodu, -najlepiej akacjowego
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    czekolady
  1. 1.czekoladę i mleko umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , podgrzać 8 min / 80*C / obr.2 przelać do innego naczynia, a Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  ostudzić

    2.na noże założyć motylek, wlać śmietankę i żółtka i ubić 7 min / 70*C / obr.3

    3.po 3 minutach zmniejszyć obroty do poz 1,5 i przez otwór w pokrywie wlać mleko z czekoladą.

    4.dodać miód, szczyptę soli i ew. rum i wymieszać 30-45 s / 70*C / obr. 3,5

     

    Prostsza wersja, zwłaszcza gdy robimy z połowy składników, to: czekoladę rozdrobnić w suchym naczyniu 10 s. / obr.8; na noże założyć motylek, dodać resztę składników i podgrzewać 10-12 min / 70*C / obr.3

Porady

Przelać od razu do filiżanek. Można udekorować kleksem bitej śmietany i posypać cynamonem...

 

Można dodać ulubionych przypraw: cynamonu, skórki pomarańczowej, kordamonu, anyżu...

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gorąca czekolada na poprawę humoru, i nie tylko

Wydrukuj:

Komentarze