thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 12/08/14
zmieniono dnia: 16/08/17

Składniki

  • 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 300 gmakaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • 0.1 litralub 1 mała łyżeczka bulionu wegetarianskiego TX ze 100 ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
    2. Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    3. Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 5 min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
    4. Wlać bulion 100 ml i dodać śmietanę. zagotować 8 min/100°C/ obr. 1
    5. Na koniec gotowania zmiksowac 5 s /obr. 4 .Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
    6. Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    7. Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Tagliatelle z duszonymi kurkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 26, 2019 at 16:51
    5.0

    Dałam 5 gwiazdek za inspiracjetmrc_emoticons.)
    Ja zrobiłam tak: 1-do naczynia miksującego włóż pęczek pietruszki ,zmiksuj tak żeby była bardzo drobna i przełóż do innego naczynia. 2-nastepnie umyj i wsadź 3 zabki czosnku i około 5 sek/obr.5 (powtórz jeżeli jest potrzeba)
    3-dodaj 30g klarowanego masła lub innego tłuszczu i duś 3 min.waroma /wsteczne/obr.1
    4- następnie dodaj 100 g śmietanki 30 procent (ja kupuje w lidlu) I 100g bulionu z kury(ja robię jedną kostkę na 100 g wody i 200g kurek (może być spokojnie 350g kurek) i gotuj 15 minut /100 stopni/wsteczne/obr.1
    5-na koniec popieprz
    ×jeżeli masz wrażenie że jest słone to się nie przejmuj ,bo w połączeniu z makaronem ,czy innym dodatkiem smak się rozejdzie,więc dobrze jakby sos był mocniej wyczuwalny.
    Ja dziś robiłam nadziewane ziemniaki z tym sosem .Robiłam tak:ziemniaki ugotowałam w całości (dzień wcześniej żeby było mniej roboty),następnie po przecięciu na pol wydrążyłam środki ziemniaka i zmieszalam z sosem ,dodałam jeszcze podsmazony boczek w kostce (kupione w lidlu)I część tej pietruszki, która rozdrabnialiśmy w punkcie 1.sos wychodzi dość rzadki ,ale to dobrze bo jak zmieszalam z ziemniakami to nie były suche. Jeżeli chcesz by farsz był ostry to dodaj chilli w przyprawie. Te połówki wydrażonych ziemniaków ulóż na tłustej blasze i polej masłem klarowanym(skrop) i 220 stopni termoobieg na 15 minut ,następnie ciepły farsz daj do kieszonek ziemniaka i popiecz z 5 minut
    ×można też posypać serem
    ×sorry za to pisanie od ręki, ale pisze na szybko póki pamiętamtmrc_emoticons.)))

  • lutego 13, 2018 at 17:36
    4.0

    Jaką śmietanę, w składnikach nie ma...

  • sierpnia 16, 2017 at 21:26
    4.0

    Całkiem dobretmrc_emoticons.) oczywiście robiłam z kurkami.

  • kwietnia 14, 2016 at 21:57

    Tylko gdzie kurki się schowały?

    T

  • stycznia 19, 2016 at 12:49
    4.0

    dobre tmrc_emoticons.)

     

  • marca 19, 2015 at 13:30
    3.0

    Lubie!