- TM 5
Składniki
Nadzienie
- RUKOLA
- szynka parmeńska
- 150 g pomidorków cherry
- 150 g sera gouda
- 1 kulka sera mozarella
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 3 ząbki czosnku
- oregano, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciasto
- 150 g wody, w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 5 g suchych drożdży
- 250 g mąki pszennej typ 550
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Paul - kamień do pizzy
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CIASTO
1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier - wymieszać 15 sekund/obrót 2.
2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę (optymalnie 2 godziny), przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objetość.
SOS POMIDOROWY
1. Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".
PIECZENIE
1. Piekarnik nagrzać do 250 st. C.
2. Blachę posmarować oliwą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
3. Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry).
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, blachę umieścić w połowie.
5. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-7 minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.
6. Na upieczonej pizzy rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz rukolę.
SMACZNEGO
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Porady
Kolejną pizzę (jeśli robimy 2 x ciasto) piekę krócej, piekarnik już jest mocno nagrzany.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
You've come this far and I think that's great, keep chasing your dreams and one day you'll reach the top and then you'll see how great you've become . tunnel rush
A mi wyszło rzadkiem ciasto, bardzo klejące do rąk
Świetna pizza 👌
rudoslawa
Samanta2405: wszystko surowe dajemy do piekarnika
Marlenkaa: ale co wyszło nie tak? Jeśli za cienkie to albo ciasto nie zdążyło urosnąć, czyli było w zimnie/porzeciągu, albo za bardzo rozwałkowane/rozciągnięte? To ciasto zdecydowanie jest z tych cienkich, chrupiących.
Bardzo pyszna pizza, polecam
obłędne ciasto!! jedna z lepszych pizz jakie zrobiłam, gorąco polecam!!
cytryna malina: jak zamienić suche drożdże na świeże ? Tzn ile dać świeżych?
Jest idealna. Ciasto, jakiego szukałam od lat. Doskonale elastyczne, nie klejące rąk i fajnie się rozciąga. Dodatki oczywiście wg uznania. Każdy wyczaruje coś dla siebie. Dzięki za ten przepis.
mruczek1984:7 g suchych, to 25 g świeżych, czyli tutaj 18 gram
Are you sure to delete this comment ?