Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 30/11/10
zmieniono dnia: 14/03/14
Składniki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 1 żółtko
- sól
- 500 gugotowanych, ostudzonych ziemniaków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypac mąkę, ziemniaki, kaszę - rozdrobnic 10s / poz. 4. Dodac zółtko, sól - wyrabiac z kopystką - 30s / . Z ciasta uformowac kluski, na środku wcisnąc dołek. Wrzucac do wrzącej, osolobnej wody i gotowac. Podawac z sosem lub smażoną cebulą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto mi nie wyszło. Było za rzadkie. Dodałam mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, po ugotowaniu były twarde jak kamień.
NIestety,mi również wyszło zbytv rzadkie ciasto, dodawanie mąki, aby było możliwe wyrobienie klusek nic nie dało, kluski wyszły gumowe. Moje ziemniaki były ok, placki ziemniaczane ychodza z nich przepyszne, więc nie wiem co jest grane...;/
Witam. mi tez wyszlo za rzadkie ciasto. Trzeba dodac więcej mąki. Dziękuję za przepis
Kluski śląskie robię bez jajka i zawsze mi wychodzą
dzięki za przepis,idę robić kluseczki
Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą Termomixa,muszę je zrobić,jutro na obiadek do mięska
Wczoraj robiłam i były pycha! Pierwszy raz wogóle robiłam kluski śląskie. Na pewno będą gościć na moim stole częściej. Pycha! A z jakich ziemniaków? A bo ja wiem...znaszego ogródka, tzn. z ogródka rodziców
ziemniaki najlepiej kupic na targu, bo tam maja rozne rodzaje. popularna " bryza" nadaje sie na rozne kluski i placki. najlepsze sa odmiany np. Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Ibis. ja tych odmian nigdzie nie spotkalam. najlepiej sprawdzic w internecie, tam sa opisane wszystkie rodzaje ziemniakow, ktore na salatke, ktore sa uniwersalne i typowo kluskowe z duza zawartoscia skrobi. w piatek kupilam odmiane salatkowa Wineta i bede sprawdzac czy faktycznie wyjdzie dobra salatka. musze dodac, ze nie wszyscy na targu wiedza jakie ziemniaki sprzedaja . zazwyczaj mowia: "dobre, dobre do wszystkiego". a wystarczy sprawdzic w internecie czym sie dany ziemniak charekteryzuje i nie wprowadzac klientow w blad.
pusia
Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą TM, robię je tradycyjnie, według starego śląskiego przepisu! Ale życzę powodzenia
lilly20
Czy ktoś robił kluski śląskie w/g przepisu z książki "Podróże z thermomixem", str.108? jest ciut inny (więcej mąki ziemniaczanej i ziemniaki gotowane w koszyczku). Jestem bardzo ciekawa czy wyszły dobre. Mam wiele prezentacji na Śląsku i wiele pytań o kluski i kopytka. Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. Jak rozróżnić ziemniaki mączyste? Czy to te żółte w środku?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?