Forum RODZAJE PRZYPRAW ICH KLASYFIKACJA I WŁAŚCIWOŚCI
- 1
- 2
Tak tak czekamy i będziemy radzić razem jak będzie problem dużo sie tego nazbierało :D zobaczymy co z tego wyjdzie - ja jestem dobrej myśli :D
Może się uda Tobie i nam? Trzeba próbować, Veroniczko.
Jasne, ze mam wzglad, Gabrysiu Tabelka jest prosta.... Martwi mnie tylko fakt, czy komp nie bedzie robil mi problemòw z "wrzuceniem " jej na strone.... jest duza... Zawiera zreszta wszystko, cosmy popisaly i pare dodatkòw... Jest tego naprawde sporo.....
Veroniko, miej wzgląd na skromne umiejętności niektórych użytkowników komutera.
Dziewczyny, dobre wiadomosci:) :) Jestem na etapie uzupelniania... Dopisuje "braki".... co prawda, to najgorsza robota teraz, mozolna, ale to juz ostatni etap ;) Byloby zrobione szybciej, tyle, ze czasu brak.... Jak u wszystkich.... , co zreszta widac na Przepisowni :) Praca, dzieci, szkola, zakupy, sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie, itd. ... zaczelo sie.... Powiem Wam tylko, ze tabelka jest ogromniasta, dluga, zobaczymy jakie beda siupy z zamieszczeniem jej Milego dnia:) Ps. i ja zaczelam juz szkole, tanca, oczywiscie
Jasne Verciu poczekamy :D i tak jesteśmy pod wrażeniem, że zaczęłaś :D super, pełen podziw :D zatem czekamy na efekty :D
Veronika, kochanie nikt Cię nie pogania Godzina 1 w nocy a Ty siedzisz przed kompem? Podziwiam Cię, kiedy Ty śpisz? My naprawdę cierpliwie poczekamy ile będzie trzeba
Produkuje i produkuje tabelke.... Sporo juz zdzialalam, ale jest tego sporo... Wieczory leca mi migiem:) Dziewczyny, jeszcze cierpliwosci;)
Przypomniałam sobie pyszne danie, którego dawno nie robiłam kotlet z kurczaka,indyka lub po prostu schabowy z plasterkiem szynki, plasterkiem ananasa i plasterkiem sera żółtego zapieczony w piekarniku, mniam pycha, muszę go zrobić :D
Piersi z kurczaka z ananasem do ryżu robiłam, ale na patelni ,bo nie miałam TM ( to było kilka lat temu ) Bardzo lubimy żurawinę ,ale nie wiem jak ją przyrządzić? Pozdrawiam
Dziewczyny cieszę się, że mogę pomóc, coś napisać, i fajne jest to, że ktoś to wykorzysta :D eksperymentujcie kochane a zobaczycie jakie pyszne dania Wam wyjdą :D :D :D owoce podkreślają smak potraw :D buziaczki kochane
Fakt, o owocach nie pomyslalysmy, swietnie Magi:) No dziewczyny, schab nadziewany sliwkami jest slynny, bierzcie sie do roboty Kurczak z ananasem tez. Pyszne jest risotto z pomaranczami albo mandarynkami, przepis chyba podalam, nie pamietam. Wieprzowina z daktylami, baranina z granatem;)
:)Marzenko poraz kolejny sie powtarzam, ale ja przy WAS tyle się nauczyłam i jeszcze to nie koniec :D ja podobnie jak Gabrysia nie łączyłam owoców z mięsem :( ale to pomału sie zmienia w mojej kuchni i to dzięki wam Serdedznie pozdrawiam
Przepis na świetny smalec opublikowałam. Zapraszam do skorzystania!
Mmmmniam Gabi, mój dziadek zawsze dodawał do wątróbki takie ćwiartki jabłek, dobrze doprawiał majerankiem, jakie to było pyszne!!!
Dodawał też rodzynki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.
A jabłka też świetnie nadają się do smalcu, takie kwaśne, i do tego odrobina mleka, idzie zima, więc sezon na smalec wkrótce
Spróbuj Gabi, ja czasami je wykorzystuję, najczęściej jak piekę schab to dodaje suszone sliwki i morele, schabik jest pyszny i nie jest taki suchy :D no i watróbka z dodatkiem duszonego jabłka i cebulki - pyszności :D i żurawinka do pasztetów :D :D :D
Magi, niezwykle cenne te Twoje porady. Ja nie mam dużego doświadczenia w pichceniu, a łączenie owoców z mięsem to dla mnie zupełne nowości. Ja tak tradycyjnie, jak mnie kiedys nauczyła mama: prosto, zwyczajnie, bez większego polotu. Cóż, na naukę nigdy nie jest za późno!
Postanowiłam jeszcze opisać wykorzystanie owoców i warzyw do mięs, nie będę zakładała nowego watku wpisuję wszystko tutaj :D
- śliwki, powidła ze śliwek a także suszone pasują do pieczonego schabu, rolady z boczku
- cytrusy - pomarańcze, cytryny - dodaje się do drobiu, aby wzbogacić ich smak, do duszonej kaczki lub pieczonej z farszem, do indyka i kurczaka
- gruszki - to uzupełnienie sosów, które dodajemy do duszonych mięs, możemy przygotowac połówki gruszek wypełnione żurawiną i dodać do kaczki lub indyka
- jabłaka - dodajemy do farszu do drobiu, do wieprzowiny - schabu, boczku, szynki a także do watróbki
- maliny - dodaje sie do sosu vinegret, do wątróbki, do potraw z dziczyzny
- winogrona, agrest oraz żurawina stanowią podstawę aromatycznych sosów do dziczyzny, konfiturę na bazie tych owoców serwujemy jako dodatek do mięs na zimno i pasztetów.
- Cukinia, bakłażan i kabaczek nadają się do faszerowania mięsem i zapiekania, dobrze komponują się z mozzarellą i żółtym serem, można dodawać do zup, sosów, surówek, ciast i konfitur.
:D :D :D :D :D :D :D
:D
wow
jestescie niesamowite
kasia
Jasne Vercia poczekamy, nie pali się jak nam wszystko poukładasz będzie super :D :D :D
Czekamy Veroniko. Nie ma pospiechu.
Biore sie za robote dziewczyny:) Na ile mi czas pozwoli, postaram sie uporzadkowac to jak najszybciej. Musze najpierw pospisywac, popatrzyc co sie powtarza, a potem ladna tabelka i wstawimy calosc na Przepisownie dla wszystkich :bigsmile: Jeszcze troche cierpliwosci;)
Dzień dobry, Magi Oczywiście wstałam gdy budzik zadzwonil ale tylko trochę wyspana; dochodzilam do siebie prawie pół godziny... Dopiero druga kawa postawiła mnie na nogi
Dzien dobry :D wyspałaś się Elu chociaz troszku ???? mi sie dzisiaj strasznie ciężko wstawało masz rację dużo sie tego nazbierało, ale Vercia nam wszystko uporządkuję - mam nadzieję
Zrobiło się strasznie późno, za 6 godzin muszę być na nogach. Nic już dziś nie piszę, idę spać. Dobranoc Może jutro...
Po 3 godzinach nadrabiania zaległości powracam Przeczytałam cały wątek i w oczach mi pociemniało. Jak Vercia to wszystko uporządkuje, to zyska w moich oczach jeszcze więcej W pierwszej chwili to się wydaje nie do ogarnięcia, aż strach cokolwiek dodawać Zresztą już wszystko zdążyłyście napisać
Ja używam TM i ziół do robienia kosmetyków na własne potrzeby to może coś o tym napiszę... sugerowałam Mixi nowy wątek na ten temat ale bardziej spodobał się pomysł z nastolatkami w kuchni
Tak Elu :D rozwinął sie temat jest co poczytać :D :D :D
Ten wątek zostawię sobie na deser bo to trochę temat rzeka... Muszę dokładnie przeczytać, żeby się nie powtarzać
Dzięki Maks, z pewnością wypróbuję :D lubię kurczaka zrobionego na różne sposoby i ciągle coś wymyślam, bo jak by było tak samo to by było nudno :D ja mam gotową mieszankę garam ze sklepu i jest pyszna :D :D :D :D a kurczak z dodatkiem ryżu smakuję wyśmienicie :D :D
Jeśli chodzi o mieszanki przypraw, to bardzo polecam Wam wykonaną w TM garam masalę - przepis na kurczaka jest w Przepisowni. Naprawdę świetny przepis, a przyprawa zostaje do użycia na kilka razy.
Oj a tego nie wiedziałam, super :D przyda się hihihihi :D
Niusia, znam to z gorczycy !!!!! Mam w domu 3 woreczki :bigsmile: Dala mi mama, jak kiedys mialam problem z kolanem;) A teraz sie starzeje powoli, wiec przydaja sie jeszcze bardziej
Hehe Gabi przypomniałaś mi o jeszcze jednym zastosowaniu gorczycy: jako okłady rozgrzewające na bolące mięśnie i stawy (w woreczek i można przykładać), uwaga! nie mogą tego stosować kobiety w ciąży, gdyż kwas erukowy zawarty w gorczycy może być bardzo szkodliwy (w dawnych czasach gorczyca była używana przez różne wiedźmy i inne czarownice do wywoływania poronień).
Hihihi no to jeszcze raz ja :D
- GORCZYCA - Nasiona tej przyprawy służą do przyprawiania wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, maseł ziołowych, różnego rodzaju marynat, kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty.
- HIBISKUS - Stanowi on wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Hibiskus dzięki wspaniałemu aromatowi i smakowi nazywany jest czerwonym złotem. Kwiat hibiskusa jako roślina jadalna, służy do przyrządzania naparów, stosowany jest w preparatach ułatwiających trawienie gdyż przyspiesza on przemianę materii. Działa orzeźwiająco i przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i oczyszcza organizm. Suszony kwiat hibiskusa dodaje się również do mieszanek ziołowych dla poprawienia ich smaku i koloru oraz do produkcji różnego rodzaju herbat smakowych.
- KMIN RZYMSKI - Używany jest do serów, warzyw, pikli, sałatek, ryżu a także do marynat i sosów, działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz napotnie, pobudza serce, ośrodek oddechowy, powoduje wydzielanie soków trawiennych.
- KOZIERADKA - stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych.
- SIEMIĘ LNIANE - ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Można go stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka, dodatek do wypieków.
Gabrysiu nie ma co się załamywać hihihi wiem dużo tego, ale ja uwielbiam przyprawy i często je stosuje, tak jak pisze Vercia to zalezy od tego na co mam w danej chwili ochotę :D ale też mam ponaklejane karteczki na tych przyprawach mało znanych :D :D :D
Myślę, że jeszcze coś ktoś napisze, może nasza Elunia bo już wróciła :D
Nie sadze, Gabrysiu, wiec nic sie nie martw;) Przypraw mam moc, wieksza czesc uzywam czesto, wiec pamietam, kwestia przyzwyczajenia, niektòrych uzywam czasami, niektòrych nie....... niektòrych periodami, to zalezy.... Sporo sie da zapamietac, uzywajac na okraglo, ale, to normalne, ze nie uzywamy wszystkiego codziennie, wiec nie wszystko sie dokladnie pamieta;) Ja mam , np., na niektòrych, przyklejone male karteczki, na tych, kròre rzadziej uzywam.... Zreszta, poniewaz do 1 potrawy, czesto mamy do wyboru ròzne przyprawy, uzywam, to, na co mam ochote w danym momencie... Zmieniam, cuduje, .... zmieniajac przyprawy, zmieniamy i smak, troche... Nie mam problemòw, ale wszystkiego na pamiec i to dokladnie, mysle, ze zadna z nas nie wie. " Otwieram" w kuchni dzial- przyprawy, jak mi potrzeba i wybieram...;) A jak uporzadkujemy wszystko, bedzie o wiele latwiej dla wszystkich
Kochane , czy Wy to wszystko pamiętacie i stosujecie w kuchni? Ale mnie zdołowałyście! Veroniko, szybciutko wymyślaj te tabelki! Nazwiemy je "VADEMECUM PRZYPRAW". Co Wy na to? :D :D
Swietna sprawa Duzo tego, a tak sprawnie poszlo . Jak jest wspòlpraca, to i sie lepiej, i sprawniej pracuje. Zgrany z nas zespòl. . Jest chec, to najwazniejsze. Troche jeszcze poczekamy, mysle, ze Ela tez cos dorzuci, moze jeszcze ktos, a petem pozbieramy i uporzadkujemy. Pieknie to poszlo Jestescie swietne dziewczyny
No to ja jeszcze coś dopisze :D
- ANYŻEK - DO CIAST, HERBATNIKÓW, PIECZYWA, OWOCÓW MORZA, POTRAW Z WARZYW, SOSÓW SŁODKICH I PIKANTNYCH A TAKŻE JAKO NIEZASTĄPIONY DODATEK DO ALKOHOLU.
- AJWAIN (KMINEK KOPTYJSKI) - DO PLACKÓW I PIKANTNYCH PRZEKĄSEK Z DODATKIEM ORZECHÓW I WARZYW STRĄCZKOWYCH A TAKŻE DO POTRAW MĄCZNYCH, CIAST, FASOLI I KRAKERSÓW. NADAJE POTRAWOM MOCNY ZAPACH TYMIANKU.
- CHILI - PRZYPRAWA BARDZO PIKANTNA DO MIĘSA (WOŁOWINY, WIEPRZOWINY, DROBIU I RYB) A TAKŻE DO GULASZÓW, ZUP MIĘSNYCH I RYBNYCH. WYOSTRZA SMAK POTRAW Z GROCHU, SOCZEWICY, KACZKI I GĘSI.
- CZUBRYCA ZIELONA - DO KANAPEK, SAŁATEK, SURÓWEK, SOSÓW VINEGRETTE, POMIDORÓW, OGÓRKÓW, TWAROGU, MASŁA I SAŁATEK Z FETĄ A TAKŻE DO JAJECZNICY, ROSOŁU, ZUPY JARZYNOWEJ ORAZ DO ZAPIEKANEK I PIZZY.
- JAŁOWIEC - DO DZICZYZNY, BARANINY, RYB, PASZTETÓW, SOSÓW I MARYNAT ORAZ DO BIGOSU I KAPUSTY KISZONEJ. NIEZBĘDNY DO TWORZENIA WŁASNYCH MIESZANEK PRZYPRAW.
- KOPER WŁOSKI - DO DUSZONEJ I KISZONEJ KAPUSTY, DO CHLEBA A TAKŻE DO RYŻU, OGÓRKÓW ORAZ GOTOWANYCH WARZYW KORZENNYCH I DUSZONEGO MIĘSA. ZAPOBIEGA WZDĘCIOM.
- MELISA - DO SAŁATEK, ZAPIEKANEK, POTRAW Z JAJEK (OMLETY) A TAKŻE DO HERBATNIKÓW ZIOŁOWYCH I KOKTAJLI Z BIAŁEGO WINA. MELISA Z MLEKIEM JEST DOSKONAŁYM DODATKIEM DO SŁODKICH SOSÓW. NAPAR Z MELISY DZIAŁA USPOKAJAJĄCO.
- ZIOŁA PROWANSALSKIE - SKŁADA SIĘ Z OREGANO, ROZMARYN, BAZYLIA, TYMIANEK, ESTRAGON, CZĄBER.DO POTRAW TŁUSTYCH, SOSÓW POMIDOROWYCH I ZIOŁOWYCH, WARZYW, SAŁATEK, TWAROGU ORAZ DROBIU, PIECZENI WOLOWEJ, RYB, JAJEK I POTRAW Z GRILA.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Swietnie, mialam wpisac, i w koncu zapomnialam, super
MAKA Z AMARANTUSA- ciasta, torty, pieczywo, makaron, itd
MAKA SOJOWA- wszelkie wypieki, zageszczanie zup, sosòw, pasty sojowe
Jasne, sòl, spokojnie mozna sobie przygotowac domowym sposobem, w TM:)
Veronica, dodam jeszcze mąkę gryczaną, świetna na francuskie naleśniki wytrawne
Tak Magi, i zardzewiałe, zatarte śruby ;). No i nie wiem czy wypróbowałyście robienie fontanny z użyciem Coli i mentosów świetna zabawa :P
A wracając do przypraw to GOŹDZIKI działają super odkażająco, świetne na ból zęba rozgniecione w moździeżu.
MAJERANEK działa super na stany zapalne zatok, zarówno do picia napar jak i do inhalacji
A mieszanki przypraw najlepiej robić samemu, bo te gotowe mają w sobie glutaminian sodu, sól i surowce niekoniecznie najlepszej jakości,
Moje ulubione mieszanki do mięs to:
-suszone pomidory pomieszane z bazylią i czosnkiem w płatkach (albo rozgniecionym świeżym),
albo kiedy mamy ochotę na rozgrzewkę to
-suszone pomidory, suszona papryczka chili i do tego oregano
Maki wloskie:
TYP 00 ( tzw. slaba, biala, bardzo zmielona, w Polsce- do typu 500, bez krupczatki)- pizza, pieczywo, swiezy makaron, makaron jajeczny, slodycze, besciamella
TYP 0 ( tzw. twarda, semola; grubiej mielona, zòltawa; w Polsce- od krupczatki do typu 1400)- pieczywo, makaron suchy, twardy
TYP 1 i 2- wieksza zawartosc popiolu i mineralòw- pieczywo, tosty...
RAZOWA
Maki specjalne:
KUKURYDZIANA- polenta, niektòry typ pieczywa i slodyczy
JECZMIENNA- pieczywo, piwo
ORKISZOWA
RYZOWA- wypieki slodkie i slone, budynie, desery
OWSIANA- wypieki slodkie i slone
ZYTNIA- pieczywo
KAMUT ( amerykanska)- wypieki- ciasta, pieczywo, biszkopty
MAKA Z PSZENICY SAMOPSZY- pieczywo, makaron, wypieki
MAKA KOKOSOWA- slodkie wypieki
MAKA MIGDALOWA- slodkie wypieki
MAKA Z PISTACJI - slodkie wypieki
MAKA KASZTANOWA- slodkie wypieki
MAKA Z CIECIERZYCY POSPOLITEJ- wypieki slone i slodkie, nalesniki, dodatki do pieczywa ( razem z innym typem maki), placuszki
Aby wyroby drozdzowe lub makaron, byly lepsze, maki ( odpowiednio dobrane), nalezy mieszac z soba, otrzymamy lepszy wynik ..
Ale super, temat kwitnie i się zapełnia :D Z coca-colą sposób sprawdzony i wypróbowany, znam jeszcze jedno zastosowanie - świetnie usuwa kamień w łazience i odtyka zapchane rury to tak na marginesie :D
Maka:
720- zytnia chlebowa -chleb zytni, pieczywo mieszane, ciasta, ciasteczka, pizza, zakwas na zur, makaron
1000- makaronowa pelnoziarnista- pieczywo
1400- sitkowa - pieczywo pelnoziarniste zytnie i mieszane, makaron, wòdki
3000- pelny przemial- pieczywo.
Dziewczyny, przyprawiacie mnie o zawrót głowy! Niektórych przypraw wogóle nie znam i nie spotkałam w sklepach! Tutaj już gdzieś ElaK dawała przepisy na mieszanki przyprawowe. Bardzo ciekawe! Veroniko, myslę , że te różne sole smakowe to można wykonać w TM?
SòL-
-CEBULOWA
-CZOSNKOWA
-KOPERKOWA
-PERLOWA
-PIEPRZOWA
-SELEROWA
-ZIOLOWA
Zastosowanie zalezy od potrawy.
CZOSNEK NIEDZWIEDZI- bogaty w witamine C, pobudza apetyt
CZARNUSZKA- pieczywo, przetwory warzywne, aromatyzuje wina
KOZIERADKA- marynaty, makarony, pieczywo, potrawy miesne
PIEPRZ:
- BIALY- dròb, ryby, sosy biale, pasztety, sery; poprawia smak- warzywa, zupy, podroby, desery ( delikatniejszy od czarnego)
- CYTRYNOWY- jest to mieszanka sklsdnikòw- ryby ( surowe, smazone, duszone, z grilla), mieso ( np. steki; smazone, pieczone, z grilla), sosy ( dressing, vinaigrette)
- CZERWONY- owoce morza, sosy smietankowe, do dekoracji ( nie nadaja sie do dlugiego gotowania)
- CZOSNKOWY- ostra mieszanka- zupy, sosy, dania miesne i z grilla, ryby, warzywa, grzyby, sery, jaja
- ZIELONY- delikatnie slodki, aromatyczny- mieso, ryby, zupy, sosy, salatki, niewielkie ilosci do niektòrych deseròw
- ZIOLOWY- mieszanka,dzialanie dietetyczne- do wszystkiego opròcz slodyczy, szczegòlnie: mieso ( kotlety mielone, pieczenie), zupy ( kapusniak, straczkowe), warzywa ( suròwki, salatki z warzyw gotowanych), sosy, niektòre dania jarskie. Do miesa dodaje sie na poczatku, do innych potraw- w trakcie lub na koncu.
Coca-cola jest i na goraczke, obniza ( sprawdzone, szczegòlnie u dzieci, choc maluchy nie powinny jej pic, ale raz na jakis czas, przy goraczce, nic sie nie stanie)
- 1
- 2