thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 15min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wafle przekładane masą czekoladową

  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 g cukru
  • 200 g mleka
  • 50 g kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g suchych wafli (andrutów), około 9-10 wafli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, rozpuścić 4min/60°C/obr. 1.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, mleko i kakao, wymieszać 4min/80°C/obr. 3. Po upływie 1 minuty przez otwór w pokrywie naczynia miksującego powoli wsypać mleko w proszku.
  3. Sładniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miskującego, wymieszać ponownie 4min/80°C/obr. 3.
  4. Część przygotowanej masy nałożyć równomiernie na suchy wafel i przykryć kolejnym waflem. Ppowtarzać tę czynność do momentu zużycia wszystkich składników.
  5. Gotowe wafle przygnieść i odstawić do ostygnięcia na około 3 godziny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wafle przekładane masą czekoladową

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy