thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
7h 5min
Czas całkowity
7h 50min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa (opcjonalnie)

  • 200 g śmietany 18%
  • 15 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Spód ciasta

  • 1 szczypty soli
  • 90 g masła
  • 200 g herbatników

Masa serowa

  • 4 jajka
  • 1 łyżki ekstraktu waniliowego, lub zmiksowana laska wanili
  • 200 g śmietany 18%
  • 60 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa serowa
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.

  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, ubić 3 min/obr. 4.

  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odmierzyć do niej cukier i mąkę. Wymieszać. Twaróg nadal mieszać, 4 min/obr. 3. Przez otwór w pokrywie dodawać kolejno: mąkę z cukrem, śmietanę, ekstrakt i jajka (zachowując powyższą kolejność).

  4. Masę przelać do tortownicy. Piec 45 min w temperaturze 170°C. Następnie otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

  5. Polewa
  6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na polewę, wymieszać 30 s/obr. 3.

  7. Polewą polać gotowe i wystudzone ciasto, włożyć do lodówki na 6 godzin.

  8. Spód ciasta
  9. Do naczynia miksującego włóżyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.

  10. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Dodać rozdrobnione herbatniki i szczyptę soli, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy i docisnąć łyżką.

  11. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik nowojorski

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?