Czas przygotowania
7h 5min
Czas całkowity
7h 50min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 31/12/15
zmieniono dnia: 04/12/16
Składniki
Polewa (opcjonalnie)
- 200 g śmietany 18%
- 15 g cukru
- sok z połowy cytryny
Spód ciasta
- 1 szczypty soli
- 90 g masła
- 200 g herbatników
Masa serowa
- 4 jajka
- 1 łyżki ekstraktu waniliowego, lub zmiksowana laska wanili
- 200 g śmietany 18%
- 60 g mąki
- 200 g cukru
- 1000 g twarogu sernikowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, ubić 3 min/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odmierzyć do niej cukier i mąkę. Wymieszać. Twaróg nadal mieszać, 4 min/obr. 3. Przez otwór w pokrywie dodawać kolejno: mąkę z cukrem, śmietanę, ekstrakt i jajka (zachowując powyższą kolejność).
- Masę przelać do tortownicy. Piec 45 min w temperaturze 170°C. Następnie otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na polewę, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Polewą polać gotowe i wystudzone ciasto, włożyć do lodówki na 6 godzin.
- Do naczynia miksującego włóżyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Dodać rozdrobnione herbatniki i szczyptę soli, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy i docisnąć łyżką.
- Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa serowa
Polewa
Spód ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super serniczek! Wszytsko wyszło bardzo dobrze i smacznie, polecam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz
Jaki ser najlepiej dodać?
Pyszny sernik, mazisty, warto spróbować! Robiłam z połowy porcji w małej tortownicy 17cm, bez polewy, zamiast śmietany 18% dałam kremówkę 30%,bo akurat mi zalegala w lodówce. Polecam, ja będę wracać do przepisu!
Wilhelm of Baskerville:
Zrobiłam dokładnie taak jak podaje przepis. Jest bardzo smaczny Pozdrawiam
Polecam wszystkim. Wyśmienity
Przepis wygląda obiecująco. Ale Z mojego doświadczenia wynika że: wystarczy jedno jajko, zamiast wanilii lepiej dać zest z jednej cytryny, sok z całej cytryny, zamiast mąki powinien być corn starch czyli skrobia kukurydziana a w ostateczności mąka ziemniaczana. Herbatników nie starczy chyba żeby zrobić spód i brzegi w dużej tortownicy. No i polewa czekoladowa nie występuje w serniku nowojorskim. Chciałem tylko się pomądrzyć zanim wrzucę swój przepis.
Are you sure to delete this comment ?