Składniki
Bułki
- 35-40 g drożdży
- 100 g margaryny
- 250 g mleka
- 1 całe jajko
- 100 g cukru
- 1 łyżeczki soli
- 550-600 g mąki
- 15 g kardamonu, mielonego
Masę migdałową
- 150 g migdałów bez skórki, Jeżeli są w skórce to należy zanużyć je we wrzątku.
- 70 g cukru
- 70 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny
- 1 porcji białka jajek
- 20 g śmietany 36%
Bitą śmietanę
- 1000 g śmietana 36%
- 50 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko i margaryne. W celu rozpuszczenia margaryny wymieszaj ją przez 3 min / 37 st C / obr. 3.
Dodać drożdze, cukier i kardemon wymieszać 2 min / 37st C / obr. 1.
Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Ciasto przelożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min - jego obiętość powinna się podwoić.
Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na dodatkowe 60 min. W tym czasie bułeczki powinny podwoić swoją objętość i nabrać ladnego okrągłego kształtu. W tym czasie mozna przejść do kolejnego etapu przygotowania masy migdałowej. Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 225 stopni.
Całe migdały w skórkach zanurzyć we wrzątku, a następnie wyciągnij je i obierz ze skorupek. Umieść wraz cukrem, jajkiem i ekstraktem w Thermomixie i rozdrobnic do uzyskania jednolitej masy. 2 min / obr. 6. Jeżeli masa będzie zbyt twarda należy dodać śmietany.
Ubić śmietanę wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo cukier.
Przygotowanie ciasta na bułki
Masa migdałowa
Bita śmietana
Porady
W niektórych sklepach można kupić gotową masę migdałową. Należy pamiętać aby wyrobić ja w thermomixie z dodatkiem śmietany lub mleka w celu uzyskania lekko płynnej konsystencji.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super
W szwecji we wtorek 12 lutego obchodzi sie tlusty wtorek, i z tej okazji wszedzie wszyscy beda jesc Semlorki! Mam nadzieje i ze Wy tez http://www.szwecjadzisiaj.pl/semle-pieczemy-sami/
_ _ ____ ____ ____ _ __ _
|\/| |--| |--< |___ | | \|
Są cudne, jak młode prawdziwki. Dodaję do swojej kolekcji ulubionych!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bułeczki wyglądają pięknie Brawo! Mam ochotę zabrać się za nie już dziś
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Swietna sprawa W sam raz dla takiego lakomczucha, jak ja Bierzemy sie do dziela
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?