
Składniki
ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.)
- 150 g
masła, roztopionego
- 40 gramów
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 400 gramów
pulpy z mango (najlepiej z puszki)
- 500 gramów
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki
cukru pudru
- 130 g
żelatyny w proszku + 90 ml zimnej wody
- 18 g
- 6 łyżek
śmietanki kremówki, schłodzonej 300 ml
- 300 g
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.
"Miksowanie"
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
- Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
"Blokada naczynia miksującego" Założyć motylek
- Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
"Blokada naczynia miksującego"
- Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
- W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.
- Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.
- Sernik na zimno z mango przechowywać w lodówce.
Spód ciasta
Masa serowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze