thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 45min
Czas całkowity
12h 45min
porcja/porcje/porcji
150 g
Poziom
Łatwy

Składniki

ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.)

  • 150 g

masła, roztopionego

  • 40 gramów

twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie

  • 400 gramów

pulpy z mango (najlepiej z puszki)

  • 500 gramów

świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 2 łyżki

cukru pudru

  • 130 g

żelatyny w proszku + 90 ml zimnej wody

  • 18 g
  • 6 łyżek

śmietanki kremówki, schłodzonej 300 ml

  • 300 g

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód ciasta
  1. Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.Miksowanie"Miksowanie"
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
  3. Masa serowa
  4. Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
  5. W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Założyć motylek
  6. Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  7. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
  8. W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.
  9. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.
  10. Sernik na zimno z mango przechowywać w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno z mango

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy