thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Monte orzechowo-jaglane

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2/3 łyżeczki soli, (do ugotowania kaszy)
  • 300 g wody, (do ugotowania kaszy)
  • 150 g orzechów laskowych bez skórek, (jeśli mamy ze skórką, to należy je obrać - patrz wskazówka). Ewentualnie dodatkowo 50g do dekoracji
  • 70 g cukru, (lub innego słodzika, np. miód, syrop itp.)
  • 350 g mleka, (roślinne, krowie albo kozie)
  • 50 g kakao, (jeśli chcemy kakaową część)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowanie kaszy
  1. Kaszę jaglaną rumienimy na suchej patelni aż poczujemy orzechowy aromat. Następnie kaszę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do naczynia TM. Gotujemy 20 min z dodatkiem soli i wody, temp. 100C, obr Mieszanie"Mieszanie" . Ugotowaną kaszę przekładamy do innego naczynia do ostudzenia.
  2. Przygotowanie deseru
  3. Obrane orzechy umieszczamy w TM i rozdrabniamy 30 sekund obr. 10.
  4. Dodajemy mleko, cukier (lub inne słodzidło) i miksujemy ok. 20 sekund obr. 10.
  5. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i miksujemy ok 30 sekund obr 10 - do czasu, aż uzyskamy aksamitnie gładką konsystencję. Im gładszy krem tym smaczniejszy tmrc_emoticons.)
  6. Jasna częśc jest gotowa, przelewamy połowę porcji do przygotowanych pucharków/pojemniczków.
  7. Do drugiej części pozostałej w TM dodajemy kakao i mieszamy ok 10 sekund obr. 4
  8. Gotową kakaową część nakładamy do pucharków na środek białej części. Posypujemy orzechami, wg upodobania.
  9. Deser warto wstawić do lodówki na ok 3h - schłodzony jest jeszcze pyszniejszy tmrc_emoticons.)

Porady

Jeśli mamy orzechy ze skórką, należy się jej pozbyć przed przygotowaniem deseru. W tym celu nagrzeamy piekarnik do temp. 190C, prażymy orzechy na blasze przez 10-12 minut. Po uprażenniu odstawiamy orzechy do ostygnięcia a następnie ocierając je o siebie, pozbywamy się skórki (można na ściereczce kuchennej 'potrzepać' orzechami).
Skórka jest gorzka i popsuje smak deseru więc jest to bardzo ważne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Monte orzechowo-jaglane

Wydrukuj:

Komentarze