thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 11/02/25
zmieniono dnia: 11/02/25

Składniki

Blaty

  • Mió 110 gramów
  • Soda oczyszczona 9 gramów
  • Masło 100 gramów
  • 2 jajka
  • 140 g cukier 140 gramów
  • Mąka Pszenna 450-460 gramów

Krem

  • Śmietana 30%-36% 0,5 litra
  • Miód 2 łyżki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Blaty i krem
  1. Miód doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu przelewamy do innego naczynia. Po delikatnym ostygnięciu gdy miód jest jeszcze ciepły dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
  2. Sous-vide"Sous-vide" Założyć motylek. Do czystego naczynia wbić 2 jajka i wsypać cukier. Włączyć na obroty 3 na 30 sekund
  3. Zdjac motylek. Do naczynia wlać wczesniej przygotowany miód z masłem. Dodać mąkę. Ustawić funkcję wyrabiania ciasta
  4. Z ciasta przygotować blaty o grubości 4-5 mm i średnicy małego talerza.
  5. Pięć blaty 8-10 minut w temperaturze 170 stopni . W tym czasie ubić śmietanę z miodem i schować do lodówki.
  6. Wystudzone blaty przekładać kremem. Zostawić w lodówce na całą noc.

Porady

Zamiast kremu zE śmietany można wykorzystać krem budyniowy. jeśli zostaną skrawki blatów można je pokruszyć i użyć jako posypki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miodownik

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy