![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vh5ch46l-e4bc7-590248-f60be-y137wi13/ae14d899-aa26-4f35-9e9f-d8728f73ac45/main/miodownik.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vh5ch46l-e4bc7-590248-f60be-y137wi13/8daddf3f-adff-48e2-b84e-1741fc9db0f7/main/miodownik.jpg)
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
10
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 11/02/25
zmieniono dnia: 11/02/25
Składniki
Blaty
- Mió 110 gramów
- Soda oczyszczona 9 gramów
- Masło 100 gramów
- 2 jajka
- 140 g cukier 140 gramów
- Mąka Pszenna 450-460 gramów
Krem
- Śmietana 30%-36% 0,5 litra
- Miód 2 łyżki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Miód doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu przelewamy do innego naczynia. Po delikatnym ostygnięciu gdy miód jest jeszcze ciepły dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
"Sous-vide" Założyć motylek. Do czystego naczynia wbić 2 jajka i wsypać cukier. Włączyć na obroty 3 na 30 sekund
- Zdjac motylek. Do naczynia wlać wczesniej przygotowany miód z masłem. Dodać mąkę. Ustawić funkcję wyrabiania ciasta
- Z ciasta przygotować blaty o grubości 4-5 mm i średnicy małego talerza.
- Pięć blaty 8-10 minut w temperaturze 170 stopni . W tym czasie ubić śmietanę z miodem i schować do lodówki.
- Wystudzone blaty przekładać kremem. Zostawić w lodówce na całą noc.
Blaty i krem
Porady
Zamiast kremu zE śmietany można wykorzystać krem budyniowy. jeśli zostaną skrawki blatów można je pokruszyć i użyć jako posypki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze