- TM 31
Składniki
wierzch ciasta
- 2 galaretki owocowe, opcjonalnie
- owoce sezonowe, opcjonalnie, według uznania
- 1 czekolada, opcjonalnie
spód
- 2 opakowania herbatników
- mleko, do skropienia
ciasto
- 4 łyżki kakao
- 200 g MASŁA 82%
- 200 g cukru pudru, z dodakiem wanilii
- 8 jaj
- 0,5 litra śmietany 18%
- 2 litry mleka 3,2 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko zagotować w dużym garnku (około 4 litrowym). Do gotującego mleka wlać śmietanę rozmieszaną wcześniej z całymi jajkami.
Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż do wytworzenia się grudek sera. Odstawić do przestygnięcia a później przecedzić przez koszyczek.
W naczyniu utrzeć na jednolitą masę cukier i miękkie masło 30s/obr.3 a następnie przez około 3 min/obr.3 dodawać po łyżce sera. Zwiększyć obroty do 5-6 i przy pomocy kopystki miksować do uzyskania gładkiej masy.
Połowę masy przełożyć do innego naczynia, do pozostałej części wsypać kakao i zmiksować 30s/obr.2-4
Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć herbatnikami, skropić je mlekiem. Nałożyć masę z kakao, potem jasną.
Wstawić do lodówki lub
opcjonalnie:
Na wierzchu ułożyć owoce sezonowe i polać tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,7 litra wody).
Chłodzić w lodówce około 3 godziny.
W wersji bez owoców i galaretki:
Polać na talerzu roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO
Melba - przygotowanie sera
Porady
Cukier puder z dodatkiem wanilii można wykonać w TM 30s/obr.10
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szukałam tego tyle czasu!