- TM 31
Składniki
Japanese Cotton Cheesecake
- 6 porcji jajko, duże
- 60 gramów mleka, pełnotłustego
- 50 gramów masła, niesolonego
- 160 gramów serka kremowego, typu Philadelphia lub Mascarpone lub sernikowy twaróg Deluxe z Lidla
- 50 gramów mąki pszennej, przesianej ale może być orkiszowa biała lub ziemniaczana
- 75 gramów cukru
- 1 łyżeczek octu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wyłożyć formę fi 20 cm papierowym kółkiem na dno i walcem na obwodzie. Papier na obwodzie powinien być dużo wyższy niż brzeg tortownicy ( powinien mieć ok.10 cm)
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Bez termoobiegu. Najlepiej góra+dół.
- "Blokada naczynia miksującego" Zmielić cukier na puder 30sek./obr.10 i przełożyć do innego pojemnika.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić w lodówce.
- Do "Blokada naczynia miksującego" odważyć mleko, masło i serek kremowy 4min./50 stopni C/obr.2
Przełożyć do innego naczynia by schłodzić masę.
"Blokada naczynia miksującego" umyć i osuszyć. - Do schłodzonej masy dodać żółtka i ubijać 2-3 minuty na wysokich obrotach. Po czym dodać przesianą mąkę i wymieszać albo ręczną ubijaczką albo mikserem na niskich obrotach tylko do momentu pozbycia się grudek.
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć motylek, wlać białka, 1 łyżeczkę octu i ubijać na sztywno ok.3 -4 min./obr.3. Gdy białka są już dosyć sztywne dodawać cukier puder w 3 partiach i dalej ubijać obr.3. czas zależy od jajek i ich temperatury. Powinny być jak na bezę.
- Do naczynia z masą serowo-maślano-mleczno-żółtkowo-mączną delikatnie na 3 razy wkręcić szpatułką ubite białka z cukrem.
- Surowe ciasto przelać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia i lekko postukać w blat - żeby pozbyć się dużych bąbli powietrza.
- Do piekarnika włożyć blachę głębokości ok.3-4 cm.
Wlać do niej wrzątku - w zależności od wielkości blachy - na ok. 1,5-2 cm. Na środku połozyć 1 ręcznik papierowy - jednorazowy - chodzi o równomierne rozprowadzanie ciepła przez dno tortownicy. - Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni C.
- Tortownicę z ciastem włożyć do blachy z gorącą wodą do piekarnika.
- Piec w temp. 150 stopni C przez 1 godzinę.
Porady
Zabezpieczanie formy papierem jest ważne. Ułatwia wyjmowanie gorącego jeszcze ciasta z tortownicy.
Termoobieg sprawiał u mnie, że sernik upadał po wyjęciu z piekarnika.
Ręcznik papierowy pod formą w czasie pieczenia naprawdę pomaga.
Po upieczeniu wyjąć sernik na suchą ściereczkę.
Jak tylko temperatura foremki pozwoli - zdjąć obręcz i papier z obwodu sernika.
Po ostygnięciu odwrócić ciasto na DESKĘ DREWNIANĄ by pozbyć się papierowego kółka z dna i by się sernik nie przykleił "do góry nogami".
Z powrotem go odwrócić i voila
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?