Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 21/05/17
zmieniono dnia: 21/05/17
Składniki
Bananowo-kokosowy budyń jaglany
- 100 g kaszy jaglanej
- 650 g dowolnego mleka (krowie lub roślinne)
- 30 g masła lub oleju kokosowego
- dojrzały banan
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego naczynia wsypujemy kaszę i krótko ją prażymy (1min/100st/obr.1), a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż zmięknie i zgęstnieje (ok. 15min/98st/obr.2) - podczas gotowania na pokrywie zamiast miarki umieszczamy koszyczek.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy masło lub olej, banana i wiórki kokosowe - całość blendujemy (10s/obr. zwiększamy stopniowo od 2 do 7). Ciepły budyń przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
Kasza jaglana lubi się przypalać. Jeśli po przygotowaniu budyniu na dnie naczynia pojawi się lekkie przypalenie - wystarczy wstępnie umyć naczynie, a nastepnie wrzucić kostkę do zmywarki, zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20min (potem umyć normalnie naczynie).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
a propo's przypalenia dna misy-wystarczy posypac dno garnka soda i odstawic na 15 min, potem gabka wymyc