thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 11/06/18
zmieniono dnia: 12/06/18

Składniki

Zupa z botwinki

  • 2 pęczka botwiny, oczyszczonej, ok. 600 g
  • 1100 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 2 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM, lub 2 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki kminku, mielonego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • koperek, świeży, do dekoracji
  • Sòl morska, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Od botwinki odkroić buraczki, obrać i pociąć w paseczki.
    Oddzielić liście od łodygi i drobno pokroić.
    Łodygi związać bawełnianą nitką.
  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć paseczki buraków i na wierzch związane łodygi.
    Wszystko zalać 1100 g wody, gotować 20 min/100°C/Mieszanie"Mieszanie"
  3. Wyjąć wygotowane łodygi dodać liście, koncentrat bulionu, pieprz, kminek, gotować 15 min/90°C/obr.1.
  4. Dodać cukier, ocet, śmietanę, gotować 3 min/90°C/obr.1.
  5. Zupę ewentualnie doprawić do smaku solą, na talerzu przybrać koperkiem i dodać połówkę jajka.

Porady

Pięć minut przed końcem gotowania można dodać filet z kurczaka pokrojony w kosteczkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z botwinki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?