thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Barszcz

  • 5 gałązek koperku
  • 130 g słodkiej śmietany 30%
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaskich łyżek przyprawy uniwersalne TM
  • 3 ząbki czosnku (średnie)
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego TM
  • 300 g wody
  • 600 g buraków czerwonych

Dodatki

  • 400 g ziemniaków
  • 5 porcji jajek

Woda z pod boczku wędzonego

  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 700 g wody
  • 250 g boczku wędzonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Barszcz czerwony
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy buraki pokrojone na kawałki , rozdrabniamy 10s/obr. 4

    2. Dodajemy wodę spod ugotowanego boczku wędzonego wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, dolewamy zimnej wody, wrzucamy czosnek, koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, gotować 25min./100st.C/obr. 1

    3. Dodajemy ocet, cukier, śmietanę, gotujemy 5min./100st.C/obr. 1

    4. Zupę podować na gorąco z poszatkowanym koperkiem, ziemniakami i jajkiem.

    Smacznego

  2. Dodatki
  3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż do odpowiadającej nam twardości.

    Jajka gotujemy na twardo i kroimy je na ćwiartki.

  4. Woda spwrzucamy od boczku wędzonego
  5. Boczek gotujemy w wodzie wraz liściem laurowym i zielem angielskim ok. 20 min.

Porady

Zamiast octu można barszcz zakwasić kwasem buraczanym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony zabielany na boczku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?