Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
15 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Średni

Składniki

ciato drożdżowe

  • 25 gr masła
  • 250 ml mleka
  • 40 gr drożdży świeżych
  • 80 gr cukru
  • 600 gr mąki
  • 1 łyżeczka soli

+

  • 60 ml wina białego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    najlepsza chałka na świecie
  1. Podgrzej mleko, drożdże i masło + 20 gr cukru  w naczyniu  miksującym , nastaw na 2,5 minuty / 37stopni /  na 2.

    Dodaj mąkę, sól, wino białe i resztę cukru, nastaw na 3 min Ciasto"Ciasto"

    Przełóż ciasto do miski, przykryj i zostaw na 1 h do wyrośnięcia.

    Podziel ciasto na 3 części, i rozwałkuj każdą część na długość 50-60 cm i zapleć w warkocz, kładąc na papier do pieczenia, na blazkę.  Rozbij jajko i rozbełtaj widelcem, pędzlem wysmaruj chalkę jajkiem. Chałkę możesz posypać dużymi kryształkami cukru lub płatkami migdałowymi. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia w temeraturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik na 180 stpni i piecz około 30 min. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

najlepsza chałka na świecie

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 17, 2014 at 01:21

    Nie zawiodłam się Cooking 7  Chałka rzeczywiście jest  pyszna, ale wyszła ogromna. Następnym razem zrobię dwie mniejsze chałki z tej porcji.

    Dopiero podczas pieczenia zorientowałam się, że w tym cieście nie ma ani jednego jajka, mimo to ciasto wyszło pulchne i delikatne. Pycha tmrc_emoticons.)

    -------------------------------------------------------------------------------------------------


    Marta


    Mój blog kulinarny (nieuwzględniający Mixingbowl closed ), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/

  • sierpnia 11, 2013 at 18:39

    Brzmi fajnie, na pewno wypróbuję.

    I małe pytanie od laika, co daje białe wino dodane do tej chałeczki?