- TM 31
Składniki
ciato drożdżowe
- 25 gr masła
- 250 ml mleka
- 40 gr drożdży świeżych
- 80 gr cukru
- 600 gr mąki
- 1 łyżeczka soli
+
- 60 ml wina białego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podgrzej mleko, drożdże i masło + 20 gr cukru w naczyniu miksującym , nastaw na 2,5 minuty / 37stopni / na 2.
Dodaj mąkę, sól, wino białe i resztę cukru, nastaw na 3 min "Ciasto"
Przełóż ciasto do miski, przykryj i zostaw na 1 h do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 3 części, i rozwałkuj każdą część na długość 50-60 cm i zapleć w warkocz, kładąc na papier do pieczenia, na blazkę. Rozbij jajko i rozbełtaj widelcem, pędzlem wysmaruj chalkę jajkiem. Chałkę możesz posypać dużymi kryształkami cukru lub płatkami migdałowymi. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia w temeraturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik na 180 stpni i piecz około 30 min.
najlepsza chałka na świecie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie zawiodłam się Chałka rzeczywiście jest pyszna, ale wyszła ogromna. Następnym razem zrobię dwie mniejsze chałki z tej porcji.
Dopiero podczas pieczenia zorientowałam się, że w tym cieście nie ma ani jednego jajka, mimo to ciasto wyszło pulchne i delikatne. Pycha
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający ), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Brzmi fajnie, na pewno wypróbuję.
I małe pytanie od laika, co daje białe wino dodane do tej chałeczki?