- TM 31
Składniki
Piana na wierzch
- 5 białka
- 100 gramów cukru
Masa serowa
- 1 szczypty soli
- 2 budynie waniliowe, lub śmietankowe
- 650 gramów mleka
- 120 gramów oleju
- 250 gramów cukru
- 5 jajek
- 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka
Spód ciasta
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 125 gramów masła
- 30 gramów cukru
- 250 gramów mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, 1 żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 1 min/"Ciasto" . Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec przez ok 10 minut.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć twaróg, jajka, cukier, budynie, wlać mleko oraz olej. Zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C).
Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Prostokątną formę natłuścić i odstawić.
Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Założyć pokrywę naczynia miksującego. Mielimy 10 sekund, obroty 10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.
Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C).
Odstawić do wystygnięcia na minimum 2 godziny przed pokrojeniem.
Spód ciasta
Masa serowa
Piana na wierzch
Porady
Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewalacja
pysznie wyglada
witam.....do masy serowej dajemy same zoltka tak????a bialka do piany zostawiamy????
zrobiłam zgodnie z przepisem ale rosa się nie pojawiła.może ktoś wie co robie nie tak?
Sernik super ja jednak zmodyfikowałm odrobinę przepis i dałam jedynie 100g cukru do sera
Najpyszniejsze ciasto na świecie!!! Szczególnie polecam!!!
zrobiłam dzisiaj to ciasto z Twojego przepisu!
wyszło rewelacyjnie
martwiłam się, że rosa nie wyszła mi w piekarniku :P jednakże po wyciągnięciu blachy powoli zaczęła się ujawniać
zmodyfikowałam trochę przepis i dałam 1300 gram twarogu - wyszedł trochę wyższy taki w sam raz :]
Przecudny, miekki nigdy nie jadłam tak delikatnego sernika. Rozpływa sie w ustach. Blacha o tradycyjnych wymiarach. Sa w sprzedaży takie czarne blachy o jednej wielkości często na wagę. Ja urozmaicilam przepis dodając brzoskwinie. Mega mega mega dobre. Nie przerazic się rzadką masa serowa taka ma być; )
na jaką blachę jest ten przepis? Jakich wymiarów?
Are you sure to delete this comment ?