thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Masa jabłkowa

  • 1200 g jabłek, (wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki)
  • 15 g cukru
  • 4 białka

Ciasto

  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny, 1 kostka(zimnej z lodówki)
  • 4 żółtka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Ciasto:

    Do Termomixa włożyć składniki na ciasto wg podanej kolejności, wymieszać: czas ok 1,30 min obroty 5-6, pomagać sobie kopystką. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, dodać ewentualnie łyżkę śmietany. Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

  3. Masa jabłkowa: Nie jest konieczne mycie kielicha Termomixa.  

    Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach na mus, czas 8-10 sekund, obroty 6-7. Obie rozdrobnione porcje włożyć do kielicha, wsypać cukier, poddusić 10 min/Varoma/obroty 3. Przełożyć masę jabłkowa do miski i wystudzić.

    Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać białka (pamiętajmy o szczypcie soli), ubić czas 3,30 min obroty 4.

    Ubitą pianę wyłożyć do wystudzonej masy jabłkowego i wymieszać.

    Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 jego części rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać przygotowaną masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozkruszyć na masie jabłkowej.

    Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min w tem. 160 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?