thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa czekoladowa

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 60 gramów wody
  • 60 gramów cukru
  • 60 gramów masła

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 0,5 płaskich łyżeczek ostrej papryki
  • 60 gramów bakalii różnych
  • 30 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 gramów oleju, pół szklanki
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 2 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
  • 2 czubatych łyżeczek przyprawy piernikowej
  • 2 czubatych łyżeczek kakao
  • 250 gramów mąki tortowej, 2 szklanki
  • 380 gramów cukru, 2 szklanki
  • 4 jajka cale
  • 400g gramów marchwi, 2 szklanki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Polewa czekoladowa
  1. Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i pokruszyć 7sek obrót 8. Dodać wodę, cukier, kakao, gotować 15min obrót 3 z koszyczkiem na pokrywce. 

  2. dodać masło, wymieszać 1min obrot 3.

  3. Ciasto
  4. Obrać marchewkę, pokroiśc na mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , rozdrobnić 5 sekund obrót 6. Przesypać do innej miski, wyczyscić naczynię Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  5. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka, wsypać cukier. Mieszać 4min obrót 4, następnie założyć motylek  i mieszać jeszcze 2 min obrót 4. 

  6. Zdjąć motylek, zamknąć pokrywę. Ustawić mieszanie 2min obrót 4. W tym czasie wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą piernikową, kakao i papryką.

  7. Dodać olej, wymieszać 1min obrót 4

  8. Dodać marchew, bakalie i skórkę pomarańczową, wymieszać Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 30sekund obrót 4

  9. Piec 40-50 min w temperaturze 200 stopni, grzanie góra dół na środku piekarnika.

Porady

150g marchwi można zastąpić jabłkiem - ciasto będzie wtedy bardziej mokre.

Zamiast przyprawy piernikowej można dodać sam cynamon.

Zamiast bakalii i skórki pomarańczowej inne dodatki wg uznania. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto piernikowo - marchewkowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?