thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Spód sernika

  • 1 opakowanie biszkoptów "Języczków"

Masa serowa

  • szczypta soli
  • rodzynki, skórka pomarańczowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1000 g sera twarogowego
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • 2 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy, lub 3 łyżeczki cukry waniliowego wykonanego w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Blaszkę o wymiarach ok 24 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  2. Masło roztopić i wystudzić.
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  4. Białka oddzielić od żółtek i włożyć na 10 min do zamrażalnika (na 100 % się ubiją na sztywną pianę).
  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  6. Białka ubić 3-4 minuty/ obroty 3, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Przełożyć do innego naczynia.
  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  8. Żółtka utrzeć z cukrem 3 minuty/ obroty 4. Dodawać partiami ser biały i ucierać przy pomocy kopystki. Gdy masa będzie jednolita dodawać masło, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy- obroty 4-5 do uzyskania jednolitej masy.
  9. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  10. Dodać bakalie i wymieszać obroty wsteczne 4.
  11. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  12. Dodać białka i wymieszać przy pomocy kopystki obroty 4.
  13. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  14. Masę wylać na biszkopty. Piec w temp. 175 st./ 1h- 1h 15 minj nazwę
  15. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Do piekarnika wstawiam również naczynie żaroodporne z wodą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?