thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sernik wiedeński

  • 1000 g sera białego
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 g kaszy manny
  • 8 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g słodkiej śmietany
  • ew. rodzynki
  • szczypty soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    wykonanie
  1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C.

    Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą motylka - 3 min/obr.3 bez MT, przełożyć do dużej miski.

    Cukier, masło i żółtka ucierać 5 min/obr.6

    Po upływie 1 minuty dodawać stopniowo śmietanę, ser, pozostałe składniki i ucierać dalej 3 min/obr.6

    Utarty sernik przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, obficie posypanej tartą bułką.

    Piec ok. 1 godz., tem. 180 - 200 st.C

Porady

Jesli chcemy upiec sernik na dużej prostokatnej blaszce należy dwukrotnie zwiększyć gramaturę wszystkich składników. Sernik będzie dzięki temu bardzo wysoki.
Ja pianę z białek ubijam na końcu mikserem i łączę z masą serową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik wiedeński

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?