thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SPÓD

  • 1-2 opakowania herbatników lub biszkoptów

POLEWA

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 80-100 g cukru
  • 80 g masła
  • tabliczka czekolady (opcjonalnie)

SERNIK

  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 90 g oleju
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku bez cukru
  • 1 szczypta soli
  • 800 g jogurtu typu greckiego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SERNIK
    1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli 3 min / 37 C / obr 4 Ubijanie zakończyć wcześniej bądź przedłużyć  do momentu ubicia. Przełożyć pianę do większej miski
    3. Zółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego, utrzeć 30 s / obr 4
    4. Dodać jogurt, olej, budyń, wymieszać 1 min / obr 3
    5. Masę przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką
    6. Piekarnik nagrzać do 180 C (góra - dół).
    7. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spód herbatniki (połamać w razie potrzeby)
    8. Wylać masę
    9. Pieć w piekarniku ok 50-60 min
    10. Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym  piekarniku do ostygnięcia
    11. Po wystygnięciu polać kremem cytrynowym
    12. Można tez udekorować polewą czekoladową (przepis TUTAJ)  i owocami

  1. POLEWA
    1. Skórkę z obu cytryn zetrzeć na tarce
    2. Do naczynia miksującego wbić jajka i dodać cukier, zmiksować 6 s / obr 4 a następnie podgotować 2 min / Varoma/ obr 2
    3. Dodać sok z cytryn, otartą skórkę , masło, gotować do zgęstnienia kremu ok 5 -7 min / 110 C / obr 2
    4. Pod koniec zmiksować 10 s / obr 7 i polać sernik.
    5. Pozostawić do ostygnięcia i polać czekoladą

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można sobie pomóc i włożyć na chwilę jajka, jogurty do ciepłej, ale nie gorącej wody

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SERNIK BEZ SERA Z POLEWĄ CYTRYNOWĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?