thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
8 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

Rolada bezowa z serem mascarpone

  • 6 białek
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów cukru pudru
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 40 gramów budyniu śmietankowego, w proszku, Bez cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 gramów sera mascarpone
  • 150 gramów śmietany kremówki, Min 30%
  • 50 gramów migdał, w płatkach
  • Sezonowe owoce, Maliny, borówki, truskawki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rolada bezowa z serem mascarpone
  1. 1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia wlać 6 białek i dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjęta miarką 3min / obr4.
    2. Ponowne ubijanie 3min / obr3 przez otwór w pokrywie łyżka po łyżce wsypywać 200g cukru pudru.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
    4. Na pokrywie naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ustawić miskę, odważyć do niej 50g migdałów w płatkach.
    Na pokrywie postawić kolejną miskę i odważyć do niej 60g mąki ziemniaczanej i 40g budyniu, wymieszać.
    5. Do ubitych białek dodać 2 łyżki soku z cytryny, ustawić ponowne ubijanie 3min / obr 3 i stopniowo dodawać budyń z mąką ziemniaczaną i mieszać do całkowitego połączenia składników.
    6. Wyjąć motylek, równomiernie rozprowadzić pianę na papierze do pieczenia, wierzch posypać płatkami migdałów.
    Piec 40min w 160°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
    7. Do czystego naczynia włożyć 500g sera mascarpone i 150g śmietany kremówki. Wymieszać 1min / obr3. Mase odstawić do lodówki.
    8. Na upieczonej i ostudzonej bezie położyć drugi arkusz papieru do pieczenia, obrócić bezę i delikatnie oderwać papier znajdujący sie na jej spodzie. Schłodzony krem rozsmarować na całej powierzchni bezy. Na wierzchu ułożyć owoce ( ja truskawki pokroiłam w kostke). Bezę zwinąć wzdłuż dłuższego bokuw rolade. Wstawić do lodówki na min 2h.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rolada bezowa z serem mascarpone

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?