Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
8
osoba/osoby
Poziom
Średni
Składniki
Rolada bezowa z serem mascarpone
- 6 białek
- 1 szczypty soli
- 200 gramów cukru pudru
- 60 gramów mąki ziemniaczanej
- 40 gramów budyniu śmietankowego, w proszku, Bez cukru
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 gramów sera mascarpone
- 150 gramów śmietany kremówki, Min 30%
- 50 gramów migdał, w płatkach
- Sezonowe owoce, Maliny, borówki, truskawki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia wlać 6 białek i dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjęta miarką 3min / obr4.
2. Ponowne ubijanie 3min / obr3 przez otwór w pokrywie łyżka po łyżce wsypywać 200g cukru pudru.
3. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
4. Na pokrywie naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" ustawić miskę, odważyć do niej 50g migdałów w płatkach.
Na pokrywie postawić kolejną miskę i odważyć do niej 60g mąki ziemniaczanej i 40g budyniu, wymieszać.
5. Do ubitych białek dodać 2 łyżki soku z cytryny, ustawić ponowne ubijanie 3min / obr 3 i stopniowo dodawać budyń z mąką ziemniaczaną i mieszać do całkowitego połączenia składników.
6. Wyjąć motylek, równomiernie rozprowadzić pianę na papierze do pieczenia, wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec 40min w 160°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
7. Do czystego naczynia włożyć 500g sera mascarpone i 150g śmietany kremówki. Wymieszać 1min / obr3. Mase odstawić do lodówki.
8. Na upieczonej i ostudzonej bezie położyć drugi arkusz papieru do pieczenia, obrócić bezę i delikatnie oderwać papier znajdujący sie na jej spodzie. Schłodzony krem rozsmarować na całej powierzchni bezy. Na wierzchu ułożyć owoce ( ja truskawki pokroiłam w kostke). Bezę zwinąć wzdłuż dłuższego bokuw rolade. Wstawić do lodówki na min 2h.
Rolada bezowa z serem mascarpone
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super, polecam do tego cieply ajerkoniak z białek, ktore zostane
Are you sure to delete this comment ?