Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez JGT
opublikowany: 02/3/11
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyzka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody i kilka kropel aromatu śmietankowego do nasączenia.
  • Masa budyniowa
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dkg masła
  • 3 budynie karmelowe
  • cukier waniliowy
  • Masa śmietankowa
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Białka ubić (dodać szczyptę soli) motylek/5min/obr. 3, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Przełożyć do miski. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.
    Delikatnie wymieszać łopatką (można wymieszać w Thermomixie jeśli ktoś woli, ja wolę ręcznie tmrc_emoticons.)). Wlać do foremki i piec ok. 25 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć.

     

    Masa budyniowa

    2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i
    zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Gorącą
    masę budyniową wlać na nasączony biszkopt. Odstawić do ostudzenia.

    Masa śmietankowa

    W suchym naczyniu zmielić czekoladę (5-10s/ obr. Turbo). Przełożyć do innego naczynia.

    Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wsypać i rozpuścić żelatynę,
    ostudzić.

    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem (motylek/30s-2min/obr. 3), pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną
    masę budyniową. Wierzch ciasta posypać zmieloną gorzką czekoladą.

    Ciasto schłodzić w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pokusa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?