Składniki
- Biszkopt
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyzka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody i kilka kropel aromatu śmietankowego do nasączenia.
- Masa budyniowa
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła
- 3 budynie karmelowe
- cukier waniliowy
- Masa śmietankowa
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt
Białka ubić (dodać szczyptę soli) motylek/5min/obr. 3, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Przełożyć do miski. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.
Delikatnie wymieszać łopatką (można wymieszać w Thermomixie jeśli ktoś woli, ja wolę ręcznie ). Wlać do foremki i piec ok. 25 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć.Masa budyniowa
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i
zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Gorącą
masę budyniową wlać na nasączony biszkopt. Odstawić do ostudzenia.Masa śmietankowa
W suchym naczyniu zmielić czekoladę (5-10s/ obr. Turbo). Przełożyć do innego naczynia.
Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wsypać i rozpuścić żelatynę,
ostudzić.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem (motylek/30s-2min/obr. 3), pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną
masę budyniową. Wierzch ciasta posypać zmieloną gorzką czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?