thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
100 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Pierniczki

Ciasto

  • 350 gramy miodu, można użyć miodu sztucznego, zalecam jednak naturalny
  • 100 gramy cukru
  • 100 gramy masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 porcji jajko
  • 600 gramy mąki pszennej
  • 1 łyżeczek kakao, zamiennie może być Karob, ale wtedy trzeba dać trochę mniej cukru
  • 1 łyżeczek przyprawy piernikowej, można wsypać trochę więcej
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy miód, wsypujemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Pogrzewamy, aby masło się rozpuściło ok. 3-4 min/65stopni/Mieszanie"Mieszanie"
  2. Rozbijamy jajko do miseczki, lekko roztrzepujemy i mieszamy z kakao. Wlewamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  3. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy przyprawę piernikową i mąkę. Wyrabiamy ciasto 3min/Ciasto"Ciasto"
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do innego naczynia i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
  6. Wykrawanie pierniczków
  7. Schłodzone ciasto oddzielamy partiami od reszty, rozgniatamy w rękach, aby trochę zmiękło. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki. Lekko przenosimy pierniki na wyłożoną papierem blachę.
  8. Pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po upieczeniu dajemy piernikom trochę ostygnąć, ponieważ ciepłe są bardzo miękkie i łatwo się łamią.

    Aby zwolnić blachę na kolejne pierniczki można na płaskiej łopatce przenieść delikatnie pierniczki w inne płaskie miejsce. Po ostygnięciu zrobią się twarde i mogą być układane w dowolnym naczyniu.
  10. Dekoracje
  11. Pierniczki można polać dowolnie przygotowanym lukrem, posypać gotowymi cukierkami lub posłużyć się pisakiem do lukru i ozdobić według uznania.
  12. Kiedy jeść?
  13. Pierniki są twarde, więc należy je umieścić w zamykanym szczelnie pudełku i pozostawić na ok. 2 tygodnie, aby zmiękły.

    SMACZNEGO!

Porady

Do przepisu przydadzą się foremki do wykrawania o różnych kształtach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 8, 2019 at 12:29
    5.0

    Pyszne pierniczki!
    zrobione wczoraj nie wiem czy wytrwają do świąt bo ciągle ktoś wykrada z puszkitmrc_emoticons.)
    są twarde ale przez to, że cieniutkie świetnie się chrupie😃

  • listopada 26, 2019 at 21:13

    👍‼️

  • listopada 26, 2019 at 19:22

    Pierniczki zrobione dzisiaj z podwójnej porcji. Wyszło ich bardzo dużo. Zaraz po przestudzeniu robią sie jak kamień. Teraz będą leżakować ok 3,5 tygodnia. Zapowiada sie obiecujaco. Próbowane jeszcze ciepłe mają wyraźnie miodowy aromat, sa pyszne.

  • grudnia 14, 2018 at 09:17

    Pierniczki są pyszne. Nie mogłam się oprzeć żeby nie spróbować tmrc_emoticons.) Też dodałam ciut więcej przyprawy do pierników. Teraz czekają na Święta tmrc_emoticons.) Polecam przepis

  • grudnia 2, 2018 at 14:15
    5.0

    Pierniczki są rewelacyjne. Ja dodałam troszkę więcej przyprawy do piernikow. Po dwóch tygodniach polalam je polewa z białej i ciemnej czekolady.
    Teraz zrobię kolejne na Święta, bo te zostały już zjedzone😆😛