thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Czekoladowe ciasto z cukinia

  • 100 gramów masła
  • 100 gramów oleju
  • 250 gramów cukru pudru
  • 1 łyżki proszek do pieczenia
  • 2 porcje jajka
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów kakao
  • 70 gramów czekolady
  • 300 gramów cukinii
  • 1 łyżeczki aromat waniliowy
  • 100 gramów jogurt naturalny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Czekoladowe ciasto z cukinia
  1. Ciasto
    1. 80 g czekolady w kawałkach - 10sek/obroty8 - odstawić
    2. 300g cukinii - 10sek/obroty5 - odstawić
    3. 100g miękkiego oraz 100ml oleju ubić. Przy pomocy motylka dodać 250g cukru ubić na gładka masę dodać proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. Dwa całe jajka ubić za pomocą motylka do powstania gładkiej masy. Zdjąć motylek dodać mąkę i jogurt naturalny naprzemiennie przez otwór do połączenia składników (obroty 5) następnie dodać kakao, czekoladę oraz cukinie przemieszać kopystka do połączenia składników.
    4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec przez Ok 50 minut do tzn suchego patyczka

    Mozna posypać cukrem pudrem lub zrobić krem z białej czekolady oraz serka śmietankowego.

    Przepis na polewę wykorzystany z przepisu na Cookidoo (ciasto marchewkowe)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowe ciasto z cukinia

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?