Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 38min
porcja/porcje/porcji
250
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Cynamonowe chrupiące ciasteczka
- 125 gramów mąki pszennej
- 125 gramów masła, niesolonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 szczypty soli, drobnej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodaj przesianą mąkę.
Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, śmietanę oraz cukier waniliowy i sól.
Wymieszaj 2 min. "Obroty wsteczne" 2.
Przygotowane, dość kleiste ciasto, przełóż do miski i schłodź w lodówce minimum godzinę.
Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm (w razie potrzeby można podsypać lekko mąką by się nie kleiło) i wycinaj dowolne kształy.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i jedną stronę ciastek posypać bądź zamoczyć w tej mieszaninie.
Ciastka piec w termoobiegu w temperaturze 180°C ok 8-10 min.
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto wyszło tak kleiste, że musiałam sporo podsypać mąką. Zrobiłam je na wigilię szkolną. Zostały pożarte w pierwszej kolejności.