thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/03/17
zmieniono dnia: 20/03/17

Składniki

Ciasto ze śliwkami

  • 230 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 90 gramów mleka
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 700 gramów śliwek (mogą być mrożone), można podmienić na inne owoce sezonowe, rabrabar, jabłka, porzeczka itp.
  • 1 czubatych łyżek proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wyrobienie ciasta
  1. 1) Do naczynia mkisującego włożyć masło lub margarynę, stopić 5 min/70 stopni/obr.1, przelać do innego naczynia.

    2) Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka, utrzeć 1min30s/obr.; dodać mleko.

    3) Odmierzyć mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia, całość wsypać do naczynia miksującego, gdzie jest już utarty cukier; 1 min30 s.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" , nastenie powoli, dodać przez otwór w pokrywie roztopione masło/margarynę. Konsystencja ciasta powinna być rzadka, lejąca jak ciasto do naleśników.Mieszanie"Mieszanie"

    4) Ciasto przelewa się na blachę o wymairach ok. 25x25cm lub tortownicy o wymarach 22-24cm, posypać wierzch mąką pszenną, za nim ułoży się na wierzchu owoce, owoce posypać cukrem waniliowym, Ja dodaję również wiórki czekoladowe do obsypania wierzchu ciasta, piec ok. 45 min, w temp. 180 stopni

    5) Ciasto po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem,

Porady

Ciasto podawać obsypane cukrem pudrem, może być z dodatkiem bitej śmietany, zachęcam do pomieniania owoców w sezonie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto ze śliwkami

Wydrukuj:

Komentarze