thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Nadzienie

  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1000 g śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 100 g platkòw migdalòw

Ciasto

  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Z cukru zrobic puder  10sek/obr. 10

    dodac margaryne - 20sek/obr.5

    dodac reszte skladnikow na ciasto - 25sek/obr.5

  2. Wyrobione ciasto przelozyc do formy o srednicy 28cm. Docisnac, brzegi oformowac nieco wyzej.

  3. 1 kg przekrojonych na pol sliwek ulozyc na ciescie, ustawiajac je ciasno przy sobie. Posypac cukrem, cynamonem i migdalami.

  4. Piec w temperaturze 200 stopni termoobieg przez 50 minut.

     

     

Porady

Mozna podawac z bitą smietaną.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto śliwkowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?