- TM 5
Składniki
Nadzienie
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1000 g śliwek (waga po wypestkowaniu)
- 100 g platkòw migdalòw
Ciasto
- 1 opakowania cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 1 szczypty soli
- 1 jajko
- 125 g margaryny
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z cukru zrobic puder 10sek/obr. 10
dodac margaryne - 20sek/obr.5
dodac reszte skladnikow na ciasto - 25sek/obr.5
Wyrobione ciasto przelozyc do formy o srednicy 28cm. Docisnac, brzegi oformowac nieco wyzej.
1 kg przekrojonych na pol sliwek ulozyc na ciescie, ustawiajac je ciasno przy sobie. Posypac cukrem, cynamonem i migdalami.
Piec w temperaturze 200 stopni termoobieg przez 50 minut.
Porady
Mozna podawac z bitą smietaną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne. Robię je po raz kolejny. Z małą modyfikacją - zamiast migdałów polewam gorzką czekoladą polecam przepis.
Ja robię w tortownicy, ale można też w formie do tarty, ponieważ ciasto nie wychodzi wysokie.
A na jaką formę? Tortownicę?
super przepis - już kolejny raz piekłam [[wysiwyg_imageupload:2461:]]
Bardzo dobry przepis: szybki i smaczny efekt
Bardzo smaczne do ciastavdalam jedno dodatkowe żółtko, zamiast cukru pudru cukier uderzył zmielonych z łaską wanilii a zamówienie astronomia płatków migdałowych zmieniłam migdały i dużo dużo śliwek!
Are you sure to delete this comment ?