Składniki
Ciasto daktylowe z mąki żytniej
- 180 g daktyli-suszonych
- 1 cytryna
- 200 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczysz.
- 2 pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
-Daktyle włożyć do TM zalać 200 g wody i gotować przez 10 minut w temp. 100 stopni poz 2
-Dodać sok z cytryny , zmiksowac poz 5 przez 10 s. wylać do miski i wystudzić
- Do misy włożyć masło, cukier, jajka i ucierać 20 s.poz 7
-Dołożyc mąkę, przyprawę do piernika, i sodę ucierać 10 s poz 5
-Dodać daktyle i ucierać 10 s poz 5
-Wylać do keksówki wysmarowenej masłem i posypanej mąką piec w tem. 170 stopni 50 minut
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto bardzo smakuje szczególnie mojemu starszemu synkowi
Dziękuję za przepis