Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Chałka na słodko
- 2 jajka, W tym 1 roztrzepane do posmarowania chałki
- 2 żółtka
- 100 g masła, Pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 40 g drożdże świeże
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
Kruszonka
- 30 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 25 g masło, Pokrojonego w kostkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Najpierw przygotowywujemu kruszonkę
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy 10 s/obroty 4. Przekładamy do miseczki.
Nastepnie przygotowywujemy ciasto na chałkę
Do "Blokada naczynia miksującego" wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Podgrzewać 4 minuty 37%/obroty2.
Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 minuty/"Ciasto" .
Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części. Z pierwszej uformować 3 równe wałeczki długości ok 20 cm, następnie zlepić z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną blachę. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Ułożyć chałki na blasz z zachowaniem odstępu. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut lub do momentu aż będą żółtobrązowe.
Chałka na słodko
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze