thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jajek, (oddzielamy żółtka od białek)
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 250 g mąka tortowa, (przesiana)
  • 250 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zasadniczo wczesniej przygotowuję sobie skladniki, jajka wyjmuje z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej tak 1-1,5h wczesniej, rozdzielam dokładnie żółtka od białek, ważę mąkę (przesiewam ją do oddzielnego naczynia), to samo robie z cukrem. Rozgrzewam piekarnik do 170 stopni góra-dół i wykładam formę 28 cm papierem do pieczenia.
    Uwaga miska musi być czysta dobrze odtłuszczona i sucha
  2. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy motylek dodajemy odzielone białka i ubijamy pianę 4 min. obrót 3,5 w trakcie powoli dodając wczesniej odważony cukier.
  3. Następnie do ubitej piany powoli dodajemy żółtka w trakcie mieszania 2 min. obrót 3
  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w trakcie mieszania dodajemy odważoną i przesianą mąkę i proszek do pieczenia w trakcie wolnych obrotów 1,5-2 przez około 2 min.
  5. jak już maszyna wyrobi nam masę przelewamy ją do wczesniej przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. biszkopt pieczemy przez około 25-30 min. Po zakończeniu peczenia wyjmujemy forme z biszkoptem i rzucamy forma o podłoge lub na blad kuchenny z wysokosci ok pół metra i z powrotem wstawiamy do piekarnika zostawiając do ostudzenia

Porady

ja nie natłuszczam boków tortownicy dlatego że biszkopt przyleja sie do nich i nie opada

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BISZKOPT

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?