thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
26min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 06/11/21
zmieniono dnia: 06/12/21

Składniki

Shakshuka z papryką

  • 130 g białej cebuli, pokroić w ćwiartki
  • 150 g czerwonej papryki, pokroić na duże kawałki
  • 0,02 litra oliwy z oliwek
  • 1 puszki krojonych pomidorów, z puszki
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki Przyprawy, (kmin rzymski, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
  • 2 jajka
  • 500 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pokrojoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 11 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1.
  2. Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek, dusić 14 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1.
  3. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Vatomy. Wkład Vatomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Vatomy wylać masę paprykowo/ pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić dwa zagłębienia, następnie wbić w niej jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 9-11 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Shakshukę na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Gotową shakshukę można posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią.

Czas gotowania shakshuki na parze w punkcie 4 zależy od osobistych preferencji. Dłużej gotowane jajka będą miały bardziej ścięte żółtko.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Shakshuka z papryką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?