Czas przygotowania
26min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Shakshuka z papryką
- 130 g białej cebuli, pokroić w ćwiartki
- 150 g czerwonej papryki, pokroić na duże kawałki
- 0,02 litra oliwy z oliwek
- 1 puszki krojonych pomidorów, z puszki
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki Przyprawy, (kmin rzymski, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
- 2 jajka
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pokrojoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/ "Obroty wsteczne" 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 11 min/120°C/"Obroty wsteczne" 1.
- Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek, dusić 14 min/120°C/"Obroty wsteczne" 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Vatomy. Wkład Vatomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Vatomy wylać masę paprykowo/ pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić dwa zagłębienia, następnie wbić w niej jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące "Blokada naczynia miksującego" .
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 9-11 min/Varoma/"Obroty wsteczne" 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Shakshukę na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Porady
Gotową shakshukę można posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią.
Czas gotowania shakshuki na parze w punkcie 4 zależy od osobistych preferencji. Dłużej gotowane jajka będą miały bardziej ścięte żółtko.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze