thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Omlet klasyczny

  • 2 jajka, średniej wielkości lub duże
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej, lub innej
  • 2 łyżeczki masła, do smażenia

Dodatkowo

  • 1 szczypty soli, (opcjonalnie)
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego, (opcjonalnie)
  • 5 łyżek sera żółtego, (opcjonalnie) startego na wióki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać białka i dodać szczyptę soli. Ustawić obrót 3,5 na 4 minuty. Po ubiciu piany przełożyć ją do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksujacego wlać żółtka, mleko, wsypać mąkę i starty ser. Wymieszać: obrót 3, 30 s (w razie potrzeby przedłużyć).
  4. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  5. Rozgrzać patelnię na małym ogniu i roztopić masło tak, aby nie przypalić.
  6. Wylać masę na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 2 minut i obrócić (jesli masa jeszcze się leje i obrócenie nie jest możliwe to należy nieco podsmażyć dłużej z tej strony). Po obróceniu smazyć 1-2 minuty.
  7. Omlet przełożyć na talerz. Podawać ze świeżą sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką etc.

Porady

Omlet można także podawać ze słodkimi dodatkami (dżemem, słodkim twarożkiem, kremem czekoladowym).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Omlet klasyczny

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 25, 2021 at 07:55

    Ja po wylaniu masy na patelnię posypuję pokrojoną w kostkę wędliną, a po obróceniu na drugą stronę startym serem lub mozarellą. Można też dać suszone pomidory. Pycha- można jeść na śniadanie, szybki obiad lub kolację. Na słodko czy ze szpinakiem- też super.

  • kwietnia 15, 2020 at 08:10
    5.0

    Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć co się lubi i wychodzi idealny tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?