Składniki
Ciastno naleśniowe
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1100 ml wody
- łyżka oliwy z oliwek lub masła
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (2 minuty / obroty 10).
2. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i wszystko bardzo dokładnie mieszamy (2 minuty / obroty 10).
UWAGA: mąką potrafi przykleić się do boków Thermomixa - wówczas należy pomóc sobie kopystką i wrócić do miksowania.
3. Smażymy cienkie naleśniki na dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy naleśnik odchodzi od patelni, delikatnie obracamy go na drugą stronę i trzymamy jeszcze przez chwilę.
Przepis pochodzi z blogu - www.ku-zdrowiu.pl
Porady
Naleśniki można jeść na słono lub na słodko. Są bardzo zdrowe - szczególnie w porównaniu z tradycyjnymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyśmienite naleśniki. Dziękuję za przepis
Zrobiłam z połowy przepisu dla dwóch osób. Jestem w trakcie pieczenia. Wyszły pyszne dobrze się przewracają ze zwykłymi miałam cały czas problem
Ogromna ilość wychodzi z tego przepisu - jak dla pułku wojska. Smak może jeszcze wymaga przyzwyczajenia i nie mam wyczucia jak długo smażyć - ale w końcu znalazłam naleśniki bg o normalnej konsystencji 😃 Smażyłam na oleju kokosowym i kokosowego tez dodałam do ciasta 👍
Bardzo fajne naleśniczki, zrobiłam z połowy porcji bo jest nas tylko dwoje. Pierwsze z naleśników wyszły grubsze i ciężko się je obracaxło ale później doszłam do wprawy i wylewałam ciasto na przechyloną patelnię, które pięknie się po niej rozlewało i łatwiej było je później przewracać, fakt, że i tak były troszkę kruche, ale za to jakie przepyyyyyszne i zdrowe
Genialne! W końcu znalazłam przepis na naleśniki bezgutenowe wegańskie, które podczas smażenia nie przywierają do patelni (a mam dobrą, teflonową), można zrobić cieniutkie, są miękknie, a nie gumowe. Naprawdę extra Synek zjadł ze smakiem i nawet ja też, mimo że kaszy gryczanej nie lubię
Przepyszne naleśniki. Mój synek powiedział, że to najlepsze naleśniki na świecie ))Dziękuję
Super naleśniczki! Szybko , prosto i bez glutenu☺
Super wyszły i smaczniejsze niż standardowe
Naleśniczki super!
Być może to kwestia jakości kaszy gryczanej. Czy na pewno użyłaś niepalonej? Jeśli ciasto przypomina konsystencją ciasto naleśnikowe, to problemem może być nieodpowiednia powłoka patelni (musi być naprawdę nieprzywierająca) lub zła temperatura (jak jest zbyt wysoka to naleśnik rozwarstwia się i przywiera do patelni). Nie zrażaj się - na pewno się uda!