thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
5 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 07/08/14
zmieniono dnia: 07/08/14

Składniki

Ciastno naleśniowe

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1100 ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (2 minuty / obroty 10).

    2. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i wszystko bardzo dokładnie mieszamy (2 minuty / obroty 10).

    UWAGA: mąką potrafi przykleić się do boków Thermomixa - wówczas należy pomóc sobie kopystką i wrócić do miksowania.

    3.  Smażymy cienkie naleśniki na dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy naleśnik odchodzi od patelni, delikatnie obracamy go na drugą stronę i trzymamy jeszcze przez chwilę.

    Przepis pochodzi z blogu - www.ku-zdrowiu.pl

Porady

Naleśniki można jeść na słono lub na słodko. Są bardzo zdrowe - szczególnie w porównaniu z tradycyjnymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Naleśniki gryczane (bezglutenowe, wegańskie)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 30, 2018 at 22:48

    Wyśmienite naleśniki. Dziękuję za przepis

  • czerwca 30, 2017 at 16:48

    Zrobiłam z połowy przepisu dla dwóch osób. Jestem w trakcie pieczenia. Wyszły pyszne Big Smile dobrze się przewracają Cooking 10 ze zwykłymi miałam cały czas problem tmrc_emoticons.(

  • marca 8, 2017 at 19:14

    Ogromna ilość wychodzi z tego przepisu - jak dla pułku wojska. Smak może jeszcze wymaga przyzwyczajenia i nie mam wyczucia jak długo smażyć - ale w końcu znalazłam naleśniki bg o normalnej konsystencji 😃 Smażyłam na oleju kokosowym i kokosowego tez dodałam do ciasta 👍

  • września 19, 2016 at 15:22
    5.0

    Bardzo fajne naleśniczki, zrobiłam z połowy porcji bo jest nas tylko dwoje. Pierwsze z naleśników wyszły grubsze i ciężko się je obracaxło ale później doszłam do wprawy i wylewałam ciasto na przechyloną patelnię, które pięknie się po niej rozlewało i łatwiej było je później przewracać, fakt, że i tak były troszkę kruche, ale za to jakie przepyyyyyszne i zdrowe tmrc_emoticons.)

  • września 17, 2016 at 12:08

    Genialne! W końcu znalazłam przepis na naleśniki bezgutenowe wegańskie, które podczas smażenia nie przywierają do patelni (a mam dobrą, teflonową), można zrobić cieniutkie, są miękknie, a nie gumowe. Naprawdę extra tmrc_emoticons.) Synek zjadł ze smakiem i nawet ja też, mimo że kaszy gryczanej nie lubię tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 30, 2016 at 20:23

    Przepyszne naleśniki. Mój synek powiedział, że to najlepsze naleśniki na świecie tmrc_emoticons.)))Dziękuję

  • lutego 14, 2016 at 14:03

    Super naleśniczki! Szybko , prosto i bez glutenu☺

  • stycznia 18, 2016 at 19:47
    5.0

    Super wyszły tmrc_emoticons.) i smaczniejsze niż standardowe

  • stycznia 7, 2016 at 02:47

    Naleśniczki super!

  • października 26, 2014 at 19:20

    Być może to kwestia jakości kaszy gryczanej. Czy na pewno użyłaś niepalonej? Jeśli ciasto przypomina konsystencją ciasto naleśnikowe, to problemem może być nieodpowiednia powłoka patelni (musi być naprawdę nieprzywierająca) lub zła temperatura (jak jest zbyt wysoka to naleśnik rozwarstwia się i przywiera do patelni). Nie zrażaj się - na pewno się uda!