thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

,

  • 1300-1500 g mirabelek
  • 330 g cukru
  • 1 opakowania dzemixu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. przygotowanie musu
  1. Mirabelki myjemy.Napelniamy owocami naczynie miksujace do pelna- jest to ok.1,3kg-1,5kg. Nastawiamy obroty wsteczne, temp.100stopni, czas 10minut. W czasie gotowania mirabelek przygotowac nalezy koszyczek z podpieta kopystka. Koszyczek nalezy wlozyc do duzej miski. Po gotowaniu przelewamy mus do koszyczka i mieszamy mus lyzka tak dlugo az w koszyku zostana skorki i pestki

  2. 3. napelnianie sloikow
  3. Po zagotowaniu musu z dzemixem i cukrem przelewamy go do sloikow. Sloiki stawiamy dnem do gory przez pierwsze 10 minut.

    smacznego tmrc_emoticons.)

  4. 2. gotowanie musu z dzemixem i cukrem
  5. Mus mirabelkowy z miski wlewamy do naczynia miksujacego, przy wlaczonej wadze. I tutaj dalej nalezy postepowac wg zalecen na dzemixie w zaleznosci od wagi musu. Ja dodalam dzemix delecty, nastawilam, obroty 2, temp. 100st. czas 15 minut- i tutaj uwaga- nalezy obserwowac temperature, jak tylko mus z dzemixem osiagnie 98-100 stopni dodajemy 330g cukru i gotujemy calosc  tylko 2 minuty- postepowalam wg zalecen z dzemixu. Dlatego nastawiony wstepny czas 15 minut jest czasem orientacyjnym nastawionym pod wskazowki z dzemixu. Samo gotowanie trwa duzo krocej.

Porady

w zaleznosci od uzytego dzemixu dodajemy odpowiednia ilosc cukru, warto tez zwazyc wlewany mus mirabelkowy do naczynia i wtedy do jego wagi dobieramy ilosc dzemixu i cukru- wtenczas na 100% wyjdzie wspanialy dzem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z mirabelek

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 18, 2018 at 22:37

    Dżem wyszedł super tmrc_emoticons.) zamiast żelfixu dodałam taki bio z dodatkiem pektyny tmrc_emoticons.) znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 18, 2017 at 07:43

    Jolanta Bakłażec: Jolu ja też unikam chemii jak ognia, ale nie wiem czy w tym przypadku to ma sens. Tak długie gotowanie zabija bardzo dużo witamin, a lepiej mieć bomby witaminowe z odrobiną chemii czy jałowy dżem bez chemii. Nie wiem, to jest moje spostrzeżenie, jakiś fachowiec musiałby się wypowiedzieć.

  • lipca 27, 2016 at 21:30
    5.0

    Cieszę się, że jako pierwsza podejmuję wyzwanie. Dostałam mirabelki i szkoda by było, żeby się zmarnowały. Nie dałam w prawdzie dżemfixu, ponieważ nie lubię "chemii", w zamian za to gotowałam 2 razy po 30 minut.

    Początkowo obawiałam się, jak usłyszałam "szczęk"pestek - obroty 0,5 - ale zaryzykowalam. Po przecedzeniu uzyskałam czysty skarb. Nieco płynny, ale uznałam, że i tak wypróbuję przepis dalej. 

    Smak, kolor i zapach - NIEPOWTARZALNE. Bez dżemfixu przypomina mi, co prawda, sok, ale mnie to nie przeszkadza. Pysznosci. Najwyżej bede dodawala do herbatki