thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 23/01/16
zmieniono dnia: 27/01/16

Składniki

Knedliki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g czerstwych bułek, pokrojonych w kosteczkę
  • 3 łodyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 g wody
  • 200 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 1min/37C/obr.1

    2. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić 1 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Dodać pokrojone bułki oraz natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 min.

    3. Ciasto podzielić na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z każdej części wałek o średnicy 4cm, włożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.

    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.1

    5. Knedliki pokroić w plastry i podawać mięso na gorąco jako dodatek do mięs i sosów.

Porady

Można podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czeskie knedliki

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 26, 2025 at 15:14

    Karnivor diyeti, temel olarak yalnızca hayvansal ürünlerin tüketilmesine dayanan bir beslenme düzenidir. Bu diyette, et, balık, yumurta ve bazı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan gelen besinler yer alırken, sebzeler, meyveler, tahıllar, baklagiller ve şeker gibi bitkisel gıdalar tamamen dışlanır. Karnivor diyeti, düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli bir diyettir.

  • marca 26, 2025 at 13:28
    5.0

    Hair Transplant Turkey

    Has become one of the most desirable destinations for hair transplants, attracting thousands of international patients each year. With advanced medical technology, skilled surgeons and affordable prices, Türkiye offers high-quality hair restoration procedures at a fraction of the cost of many Western countries.

  • marca 26, 2025 at 12:17
    5.0

    Burun Estetiği Fiyatları, en sık uygulanan ve popüler plastik cerrahi prosedürlerinden biridir. Bu ameliyat, burunun şeklini ve fonksiyonunu hem işlevsel hem de görsel olarak düzeltmeyi amaçlar, bu da kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir.

  • lutego 1, 2025 at 21:35
    5.0

    Dziękuję za wspaniały przepis na knedliki! Uwielbiam tę klasyczną potrawę kuchni środkowoeuropejskiej. Szczególnie kalkulator smakuje z sosem mięsnym. Doceniam dokładne instrukcje dotyczące temperatury i czasu przygotowania. Z gulaszem to naprawdę niebiańskie połączenie. Na pewno wypróbuję ten przepis w weekend!

  • sierpnia 18, 2019 at 15:35
    5.0

    Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo dosypywać bo wałki kleiły mi się do ręki. Na parze każdy wałek osobno, bo w połowie czasu, knedlik mocno zaczyna rosnąć. Bardzo smaczne w połączeniu z gęstym gulaszem.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: