thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez ulka01
opublikowany: 01/23/16
zmieniono dnia: 01/27/16

Składniki

Knedliki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g czerstwych bułek, pokrojonych w kosteczkę
  • 3 łodyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 g wody
  • 200 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 1min/37C/obr.1

    2. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić 1 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Dodać pokrojone bułki oraz natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 min.

    3. Ciasto podzielić na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z każdej części wałek o średnicy 4cm, włożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.

    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.1

    5. Knedliki pokroić w plastry i podawać mięso na gorąco jako dodatek do mięs i sosów.

Porady

Można podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czeskie knedliki

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 18, 2019 at 15:35
    5.0

    Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo dosypywać bo wałki kleiły mi się do ręki. Na parze każdy wałek osobno, bo w połowie czasu, knedlik mocno zaczyna rosnąć. Bardzo smaczne w połączeniu z gęstym gulaszem.

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: