thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 200 gramów cukru białego
  • 30 gramów ciepłej wody, opcjonalnie jeśli chcemy zrobić lukier
  • 1 cytryna, skòrka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usuwając najwięcej jak się tylko uda białej wewnętrznej skórki. Tak przygotowaną skórkę rozłożyć w piekarniku na blasze i suszyć w temp. 120 C  ok 20 min - skórka nie powinna znacząco zmienić koloru.
    Jeśli jednak zacznie zmieniać kolor na pomarańczowy, to natychmiast wyjąć z piekarnika.

    2. Przestudzić, połamać i wrzucić wraz z 200g cukru do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

  2. Zmielić 20 s/obr. 10

  3. Jeśli chcesz zrobić lukier cytrynowy to dodaj na tym etapie 30g ciepłej wody i wymieszaj 20 s/ obr 3-4

Porady

Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj ok 10g ciepłej wody i znowu zamieszaj 20s/obr. 3-4. Powtarzaj do uzyskania zadowalającej konsystencji

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cukier Lukier cytrynowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?