thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 27min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 250 g mąki, koniecznie typ "00"
  • 140 g wody, delikatnie ciepła
  • 4 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto 2 minuty. Następnie ścianki naczynia posypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pozostwiamy minimum na 1 godzinę. Po wyrobieniu placka (osobiście korzystam z blachy do pizzy) i przygotowaniu składników piec 7 minut w temperaturze 250st. (termoobieg, góra i dół). Czas zależy od rodzaju/firmy piekarnika, wymaga własnej weryfikacji czy pizza jest już gotowa.
    Stawiam zawsze blachę z pizzą na samym dole na kratce z piekarnika.
    Sos własnej roboty z pomidorów, zestaw ziół włoskich, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli.
    Ser koniecznie mozarella w kawałku (używam Galbani 300gr - na dwie pizze lub z podwójnym serem na jedną) pokroić 150g na drobną kostkę i ułożyć równomiernie na placku, na koniec dodatki.
    Smacznego !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy