Składniki
mleko
- 4 łyżki oleju lnianego
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 litr wody zimnej
- 4 litry wody gorącej
- do wyboru : 2 banany lub 1 łyżeczka cynamonu, lub 3 łyżki wiórków kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. przepłukaną kaszę wrzucić do naczynia, dodać wodę, gotować 18min/100*/obr1
2. przełożyć kaszę do miski i podzielić na dwie porcje
3. porcję kaszy wrzucić do naczynia, zalać gorącą wodą, dodać wybrany składnik smakowy oraz olej, miksować 2min/obr10. tak samo postaąpić z drugą porcją kaszy
Porady
przelać do szklanych naczyń, po ostudzeniu zamknąć i przechowywać w lodówce do 5 dni
mleko idealnie nadaje się do kukurydzianek, jaglanek, gryczanek i owsianek, wszelkich koktajli, dla osób na diecie oraz dla sportowców
do mleka cynamonowego można dodać łyżeczkę ksylitolu lub stewii. mleko bananowe, kokosowe, czy lniane nie wymaga dodania cukru
wstrząsnąć przed spożyciem (miąższ naturalnie odziela się od zaprawy)
wartość energetyczna na litr : około 210 kcal
koszt całości (4 l) : około 6 zł (+ wybrany dodatek smakowy)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
fajnie mleczko
Mleko faktycznie fajne, tylko ze mi takie bielutkie nie wyszlo
jak najbardziej można je podgrzewać, a w potrawach oczywiście gotować, czy używać do pieczenia (zupy, kremy, puree, budynie, ciasta, owsianki ...)
serdecznie pozdrawiam
wiesia w
bardzo dziękuję za miły komentarz
serdecznie pozdrawiam
wiesia w
Przetestowałam, bo byłam bardzo ciekawa efektu. Zrobiłam pół porcji z bananem, ale kiedy miałam dolać do ugotowanej kaszy gorącej wody (2 l) to okazało się, że ta ilość nie zmieści się w naczyniu (TM5) więc dałam mniej. Pewnie było bardziej gęste, ale to nie problem. Dałam olej z wiesiołka i też było ok.
Użyłam go do owsianki i miałam mieszane odczucia, bo jednak zawsze używałam krowiego, ale to kwestia smaku.
Wykorzystałam to mleko jeszcze do budyniu czekoladowego i porannego napoju bananowego wg. Nigelli (z przepisowni) i zdało egzamin
Ogólnie przepis polecam, bo to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą bądź nie chcą używać mleka krowiego czy koziego.
Pozdrawiam autorkę przepisu
A jak mozna je później podgrzać? Jak zwykle mleko?
olej lniany jest najbardziej neutralny i nie powoduje zmiany smaku tego mleka. można spróbować dodać olej ryżowy, ale najwyżej połowę porcji
wiesia w
A można użyć innego oleju? Jakiego np?
genialne już nie przewidujemy innej owsianki na śniadanie, jak tej z mlekiem bananowym
Mój syn nie może krowiego mleka, to jest coś dla niego