thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 26/03/20
zmieniono dnia: 03/11/20

Składniki

Whiskey Sour

  • 90 g whisky lub bourbon, (osobiście używam np. Auchentoshan 12 YO lub Jim Beam Red Stag, drink jest słodszy, kwestia gustu)
  • 60 g soku z cytryny, (polecam Limmi gotowy sok z cytryny)
  • 30 g syropu cukrowego, (jak ktoś lubi słodsze 35-40g)
  • 2,3 krople Angostura aromatic bitters (obowiązkowo)
  • 1/2 białka jaja kurzego
  • 3 kostki lodu
  • 2 paski skórki pomarańczy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Whiskey Sour (składniki na jednego drinka)
  1. Wlej alkohol, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko do miski do mieszania i mieszaj przez 10 sekund / poziom 6.

    Dodaj kostki lodu i mieszaj przez 5 sekund / poziom 5.

    Skręć i zgnieć jedną skórkę z pomarańczy tak aby puściła sok i wetrzyj w szklane brzegi szklanki.

    Wlej drinka do schłodzonej w lodówce szklanki.

    Następnie skręć i zgnieć drugą skórkę pomarańczy i udekoruj drinka.

    Podawaj, gdy pianka osiądzie na powierzchni.

    Smacznego !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Whisky Sour

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?